Rita Sarin_2015festival

Ontmoet Hunger Project-directeuren in IJlst

Zaterdag 5 september is het zover: de slot-editie van het 2015festival in ons eigen, Nederlandse epicentrum in IJlst. Dit jaar éxtra bijzonder, omdat ook alle directeuren van de 22 landen waar The Hunger Project werkt, op het festival aanwezig zijn.

Want deze week zijn zij allemaal in Nederland. Normaal gesproken vergaderen we één keer per jaar in New York, waar het hoofdkantoor van The Hunger Project staat. Om kosten te besparen komen ze dit jaar naar Nederland, waar we forse korting krijgen op een fraaie vergaderlocatie van de Baak. Met als pluspunt dat ze allemaal bij het 2015festival kunnen zijn.

Je kunt er onder het genot van een moringa-smoothie rustig met de directeuren in gesprek gaan in de Hunger Project-lounge, of ze aanspreken als je ze tegenkomt op het festivalterrein. Bovendien gaan Pascal uit Benin, Rowlands uit Malawi, Rita uit India, Badiul uit Bangladesh, Neguest uit Ethiopië en Lorena uit Mexico in verschillende huiskamers in IJlst in discussie met een Nederlandse expert én het publiek over wat wij in Nederland van hun werk kunnen leren. Bijvoorbeeld over het vrouwencondoom, de voor- en nadelen van een vrouwenquotum, of waarom er ook in opkomende economieën nog honger is.

Huiskamergesprekken

13.00 – 13.45: Neguest Mekonnen – de wonderlijke wereld van Ethiopië
14.00 – 14.45: Badiul Majumdar – sociale jongerenbeweging
14.00 – 14.45: Lorena Vazquez – honger in opkomende economieën
15.00 – 15.45: Rowlands Kaotcha – vrouwencondooms
16.00 – 16.45: Rita Sarin – vrouwenquotum in de politiek
17.00 – 17.45: Pascal Djohossou – de toekomst van jonge boeren

Pascal is directeur van The Hunger Project Benin, en boerenzoon. Hij heeft een schat aan ervaring in het mobiliseren van mensen op het platteland, zodat zij zélf een einde kunnen maken aan hun honger. “Mensen moeten niet om geld vragen, maar het heft in eigen handen nemen, daar gaat het om.”

Pascal gaat in gesprek met Jaring Brunia van Youth Food Movement Friesland over kansen voor jongeren op het platteland. In Nederland én in Benin. Want het lijkt erop dat de boer vergrijst, doordat steeds meer jongeren naar de stad trekken? En hoe aantrekkelijk is het beroep van boer nog?

Pascal DjohossouThe Hunger Project Beninhttps://

Rowlands is de koning van het vrouwencondoom. Omdat hij het belangrijk vindt dat vrouwen ook zeggenschap hebben op gebied van seksualiteit. Terwijl veel beleidsmakers denken dat niemand het vrouwencondoom wil. Kaotcha ziet dat anders, en bewijst keer op keer dat de sleutel tot succes ligt in de manier waarop een programma wordt uitgevoerd: “door de mensen zélf.”

Rowlands gaat in gesprek met Udi Davidovich van de GGD over hoe je het gebruik van anti-conceptiemiddelen stimuleert. Over de rol die lokale gebruiken en cultuur daarbij spelen. En over wat vrouwencondooms en honger eigenlijk met elkaar te maken hebben.

Rowlands KaotchaThe Hunger Project Malawi

Rita strijdt al haar hele leven voor een betere positie voor vrouwen in politiek en bedrijfsleven. Ze is dan ook een fervent voorstander van het vrouwenquotum. “Omdat het in India, de grootste democratie ter wereld, zo overduidelijk vruchten afwerpt. Er zijn inmiddels ruim 1.3 miljoen gekozen vrouwen in Indiase gemeenteraden.” In Nederland zijn dat er nu 2.456. Daar kunnen wij dus zeker nog van leren.

Rita gaat in gesprek met Myrthe Hilkens (journalist en oud-Kamerlid) over de voor- en nadelen van een vrouwenquotum. Gekozen worden is stap één, maar hoe gaan vrouwelijke leiders vervolgens vooroordelen te lijf? Vooral als die zeer diep zitten – hoe word je serieus genomen zodat je écht iets kunt bereiken?

Rita SarinThe Hunger Project India

Badiul geeft als directeur van The Hunger Project Bangladesh leiding aan de grootste vrijwilligersorganisatie van het land. Want: “de grootste vijand is een mindset van afhankelijkheid en gelatenheid. Bangladeshi’s kunnen en moeten het zelf doen”. Hij maakt zich vooral sterk voor de rechten van meisjes en voor beter lokaal bestuur. Volgens Badiul zijn maatschappelijk betrokken jongeren hierbij onmisbaar.

Badiul gaat in gesprek met professor Joris Tieleman over sociale jongerenbewegingen. Want hoe breng je zoveel mensen op de been – vrijwillig? Hoe hou je ze actief en gemotiveerd? Welke ingrediënten zijn er nodig voor een sterke, sociale beweging?

Badiul MajumdarThe Hunger Project Bangladesh

Neguest is expert in plattelandsontwikkeling. Ze zet zich in tegen het structurele voedseltekort door boeren op het platteland te trainen. Zodat zij eigen initiatieven op kunnen zetten voor een betere toekomst voor hun gezin en hun dorp.

Neguest gaat in gesprek met Guido van Staveren van Dijk, oprichter van Moyee Coffee. Hoe mobiliseer je boerengemeenschappen? En hoe is het om in Ethiopië te werken – een trots land met een ietwat dwingende overheid? Hoe beweeg je je binnen de lijntjes, maar blijf je tegelijkertijd kritisch naar deze overheid?

Neguest MekonnenThe Hunger Project Ethiopië

Lorena Vázquez is zet zich in tegen economische ongelijkheid en honger in de opkomende economie Mexico. Daarnaast speelt ze een belangrijke rol in het ambitieuze Mexicaanse overheidsprogramma National Crusade Against Hunger.

Lorena gaat in gesprek met Jan Lunshof, de voorzitter van de Voedselbank Leeuwarden. Mexico is een grote wereldeconomie, maar daar profiteert niet iedereen van. En hetzelfde geldt voor Nederland. Waarom is er honger in (semi) rijke landen? Waarom blijven er overal mensen achter? Wat kunnen Lorena en Jan van elkaar leren?

Lorena VázquezThe Hunger Project Mexico
Kom je ook?
Als je een specifieke directeur héél graag wil ontmoeten, neem dan even contact op voor een afspraak met Ineke.


Video Pascal
Pascal Djohossou nodigt je uit voor het 2015festival. Bekijk de video.

Uitnodiging voor het 2015festival - Pascal Djohossou


2015festival

2015festival is een uniek festival op 5 september in het Friese Elfstedenstadje IJlst, met muziek, theater, wetenschap en kunst, dat plaatsvindt van 12.00u. tot 23.00u. op de ijsbaan, langs de grachten, in de kerken en huiskamers. Het festival viert de successen van vijftien jaar Milleniumdoelen.

Programma
Het programma barst bijna uit z’n voegen, met onder andere een live uitzending van Spijkers met Koppen om 12.00 uur, debat over ontwikkelingssamenwerking om 13.00 uur, de Grote Millenniumshow om 17.15 uur, een talkshow met minister Ploumen (19.00 uur), optredens van Pieter Derks (15.00 uur) en Dolf Jansen (20.45 uur) en vanaf 18 uur optredens van Douwe Bob, Spinvis, Mr. & Mississippi en Dotan. Genoeg te beleven dus!

2015festival