Goed geld gala Nationale Posctode Loterij

Goed Geld Gala: extra bijdrage Nationale Postcode Loterij voor The Hunger Project

Het lijkt te mooi om waar te zijn – de blaadjes van een boom, die bijna overal kan groeien, helpen tegen honger en ondervoeding. En toch is het zo. The Hunger Project boekte met de wonderboom ‘Moringa’ in Benin succes in de strijd tegen honger. En kan dit dankzij extra financiering van de Nationale Postcode Loterij de komende jaren opschalen naar Ethiopië, Oeganda en Malawi. Maandagavond 26 januari ontving directeur Evelijne Bruning tijdens het Goed Geld Gala hiervoor een cheque ter waarde van bijna 1.3 miljoen Euro.

Evelijne Bruning: “Een einde maken aan honger begint met het besef dat je ook met beperkte middelen zélf heel veel kunt doen. Wij werken in Benin (West-Afrika) al sinds 2009 met Moringa. Het is een vast onderdeel van de trainingen over voeding en voedselzekerheid. The Hunger Project heeft in Benin ruim 20.000 kinderen gewogen en gemonitord. Daar waar met moringa wordt gewerkt, komt ondervoeding bijna niet meer voor. Met de extra financiering van de Postcodeloterij kunnen wij dit succesvolle programma nu uitbreiden naar Ethiopië, Oeganda en Malawi. Wij bedanken alle deelnemers aan de Postcode Loterij voor hun aandeel in het einde van de honger!”

Goed geld gala Nationale Posctode Loterij

Foto: Roy Beusker Fotografie

Een echt superfood

Moringa is een tropische boom met een buitengewoon hoge voedingswaarde. Bovendien: de boom groeit bijna overal, en snel. Door toevoeging van moringa stijgt de voedingswaarde van de dagelijkse maaltijd aanzienlijk. De bladeren kunnen rauw gegeten worden, in salades, of gekookt. Als ze worden gedroogd en verwerkt tot moringapoeder is het langer houdbaar, en kan het verwerkt worden in baby-pap en sauzen. Wanneer moeders tijdens de zwangerschap moringa eten gaat het geboortegewicht van hun baby’s omhoog, en verbetert de kwaliteit van de moedermelk.

Weten, planten en eten

Ethiopië, Malawi en Oeganda behoren alle drie tot de armste landen van de wereld. In Malawi leeft zelfs meer dan 60% van de inwoners onder de absolute armoedegrens. In Ethiopië loopt bijna 30% van de kinderen een permanente groeiachterstand op. Moringabomen zijn er al, op kleine schaal, maar het wordt nog niet of nauwelijks gegeten. De bijzondere eigenschappen van de bladeren zijn er nauwelijks bekend. De aanpak van The Hunger Project in deze landen bestaat uit drie stappen:

  1. Weten: Kennis bijbrengen over moringa, en over het belang van gezonde voeding – vooral in de eerst 1000 dagen van een mensenleven
  2. Planten: ondersteunen bij het telen van moringabomen
  3. Eten: stimuleren dat moringa onderdeel wordt van de maaltijd.
Het einde van honger is in zicht

Dit jaar bestaat The Hunger Project Nederland precies 35 jaar en viert dat met ‘The Zero Hunger’ campagne. Want, aldus Evelijne Bruning: “het einde van honger is in zicht. Als we met elkaar de schouders eronder zetten, hoeft er in 2030 helemaal niemand meer met chronische honger te leven.”

Een einde aan honger met superfood Moringa


Moringabladeren bevatten:

  • 4x zoveel calcium als melk
  • 7x zoveel vitamine C als sinaasappels
  • 3x zoveel kalium als bananen
  • 4x zoveel vitamine A als wortels
  • 2x zoveel proteïne als yoghurt
  • Meer weten over ons werk in Benin, Malawi, Ethiopië, Malawi en Oeganda?