Ghana, meisjes

Internationale Meisjesdag

In alle programma’s van The Hunger Project staan gelijke rechten en kansen voor meisjes centraal. En op 11 oktober is het Internationale Meisjesdag en vieren we de kracht en potentie van meisjes wereldwijd.  

In 2000 leidde The Hunger Project Bangladesh een samenwerkingsverband van organisaties, om de eerste Nationale Meisjesdag in Bangladesh op poten te zetten. Dit groeide uit tot Internationale Meisjesdag, dat sinds 2012 een door de VN erkende dag is.

Kindhuwelijken en Meisjesdag in Bangladesh
Op 30 september vierde The Hunger Project Bangladesh al op nationaal niveau Meisjesdag, met als thema “Maak een eind aan kindhuwelijken, bouw een welvarend land.” Kindhuwelijken zorgen ervoor dat meisjes in Bangladesh in de cirkel van armoede blijven. Als een meisje jong uitgehuwelijkt wordt, stopt zij vaak eerder met school. En een kindbruid wordt vaak al moeder terwijl haar lichaam daar niet klaar voor is. Dit is niet goed voor het meisje maar ook niet voor haar kinderen. Dit onderwerp werd in Bangladesh via verschillende debatten en discussies aan het licht gebracht om zo samen de cirkel te kunnen doorbreken.

Video Child Marriage

Meisjes centraal
Als meisjes de gelegenheid krijgen om onderwijs te volgen, heeft de hele maatschappij er voordeel bij: kindersterfte en ondervoeding neemt af, inkomen neemt toe. Als we meisjes stimuleren en kansen geven kunnen ze opbloeien en groeien tot machtige leiders die een nieuwe toekomst bieden aan hun gezinnen, gemeenschappen, hun landen en onze wereld.

In alle programma’s van The Hunger Project staan gelijke rechten en kansen voor meisjes centraal. Op verschillende manieren zetten wij ons in om de vicieuze cirkel te doorbreken. Lokale vrijwilligers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika roepen op tot een halt van geweld en discriminatie tegen meisjes en aan discriminerende praktijken zoals kindhuwelijken, bruidsprijzen en genitale verminking.

Her Choice
De komende vijf jaar werken we in Bangladesh, Benin, Burkina Faso, Ethiopië, Ghana en Oeganda aan het einde van kindhuwelijken. De overheid steunt ons programma en selecteerde “Her Choice”, ons samenwerkingsverband met Kinderpostzegels, ICDI en de UvA, als officiële strategische partner om kindhuwelijken tegen te gaan. Begin dit jaar kwamen in Addis Abeba de vertegenwoordigers van de zes landen waarin The Hunger Project  het Her Choice-programma uitvoert bij elkaar. Om ervaringen uit te wisselen en gezamenlijk plannen te smeden voor de komende vijf jaar. Zodat er een eind komt aan kindhuwelijken. Lees meer over Her Choice. 

Lees meer over kindhuwelijken in Ghana