Grootste kans op impact 2014

Investeren met resultaat

Goede Doelen Monitor: “The Hunger Project scoort 100%”

Er zijn grofweg dertigduizend goede doelen in Nederland. Als je je geld aan een van hen geeft, wil je het liefst zeker weten dat het ook goed wordt besteed. En natuurlijk heeft elke organisatie daarover een eigen verhaal. Maar hoe weet je nou of je dat verhaal ook kunt vertrouwen? Een aantal verschillende onafhankelijke organisaties probeert dat zo goed mogelijk in beeld te brengen. Zodat hopelijk zowel goededoelenorganisaties als donateurs meer resultaatgericht gaan denken en handelen. The Hunger Project scoort daarbij consistent de hoogst mogelijk haalbare punten.

Transparantie

Allereerst is daar de zogenaamde ‘ANBI’-status: voordat de Belastingdienst een goed doel erkent als een Algemeen Nut Beogende Instelling, moet het aan een aantal basale eisen voldoen op het gebied van beleid, beloning en integriteit. Ongeveer 16.000 organisaties in Nederland hebben deze status. The Hunger Project Nederland is er daar een van.

Bovendien kan een goed doel zich (vrijwillig, en op eigen kosten) jaarlijks laten keuren door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Die letten er met name op of hun keurmerkhouders verantwoording afleggen over hun werk. In 2014 hadden 265 Nederlandse goede doelen dit keurmerk. The Hunger Project Nederland is er daar een van.

Vergelijkende tests

Daarnaast zijn er nog de Goede Doelen Monitor en de Nationale Goede Doelen Test. Die baseren allebei hun beoordeling van goede doelen op de zeer uitgebreide database van de vakgroep Filantropie van de Erasmus Universiteit. Bij beide tests scoort The Hunger Project, net als het voorgaande jaar, ook in 2014 de volle 100%. Dat is de hoogst haalbare score – op een lange lijst van onderwerpen als transparantie, aanpak van activiteiten en de kwaliteit van de organisatie. Van alle goede doelen in Nederland halen maar vijf andere ook zo’n hoge score.

Indicatieve Impact Score

De Nationale Goede Doelen Test werkt bovendien met een zogenaamde Indicatieve Impact Score (IIS). Die is enerzijds gebaseerd op de Performance Prediction Scan, die het Erasmus Centre for Strategic Philanthropy en de Kennisbank Filantropie hebben ontwikkeld, en anderzijds op een enquête onder 80 directeuren van goededoelenorganisaties. The Hunger Project komt, net als in 2013, van álle goede doelen van Nederland als nummer 1 uit deze rangschikking (www.goededoelentest.nl). En daar zijn we enorm trots op.

Wat vind je zelf?

Op de vergelijkingswebsite van Independer kun je ons zelf ook beoordelen. Of neem contact met ons op, en vertel het ons direct. Wij horen graag wat je van The Hunger Project vindt.