2015FESTIVAL IJlst Jeugdteam

Meest succesvolle editie 2015FESTIVAL vol goed nieuws

De 10e editie van het 2015FESTIVAL zit er alweer op, onbetwist de meest succesvolle editie tot nu toe. Een topbedrag bij de Millenniumloop, een mooi festivalprogramma en het Goed Nieuws Programma met o.a. minister Lilianne Ploumen. The Hunger Project was aanwezig met een klamboelounge, juichteam en foto-actie voor Vrouwencondoomdag.

Minister Ploumen opende het festival, dat dit jaar vooral in het teken stond van goed nieuws. Want van de acht millenniumdoelen zijn er al diverse behaald en is er veel vooruitgang geboekt. Evelijne Bruning, directeur van The Hunger Project Nederland,  bracht  tijdens het muziekcafé op 5 september  deze positieve resultaten onder de aandacht. Zo hebben sinds 1990 2.3 miljard mensen toegang gekregen tot schoon drinkwater en zijn er tussen 2000 en 2012 3.3 miljoen malaria-doden voorkomen. Zaterdag 6 september ging van start met een discussie over de resultaten van de huidige millenniumdoelen, de berichtgeving hierover en het toenemende cynisme over ontwikkelingssamenwerking. Want hoewel de wereld er feitelijk beter voor staat dan ooit tevoren, is de gemiddelde Nederlander maar zuinig optimistisch over de vooruitgang in de wereld.  Het discussiepanel bestond uit minister Lilianne Ploumen, hoofdredacteur Leeuwarder Courant Hans Snijder, onderzoeker Mirjam Vossen, historicus Rutger Bregman en discussieleider Evelijne Bruning.

The Hunger Project Nederland was natuurlijk ook aanwezig, en wel met een heuse klamboelounge. Hier waren niet alleen overheerlijke cupcakes te verkrijgen, maar ook informatie over de aanpak van The Hunger Project van de bestrijding van ziektes zoals malaria en hiv/aids. Met een foto-actie voor Internationale Vrouwencondoomdag op 16 september lieten bezoekers zich op de foto zetten om aan The Hunger Project Malawi te laten zien dat wij deze dag ook meevieren.

Het 2015FESTIVAL heeft zelf ook gezorgd voor goed nieuws: ruim 54.000 euro is ingezameld tijdens de Millenniumloop. Bijna 800 gesponsorde hardlopers hebben dit fantastische bedrag ingezameld door een estafettetocht van meer dan 100km af te leggen. De eerste 37.000 euro gaat naar Ghana, waar dit bedrag wordt verdubbeld door de Robertson Foundation. De rest van het bedrag gaat naar Benin, Wilde Ganzen vermeerdert dit bedrag met 55%. De precieze opbrengst zal later dit jaar bekend worden gemaakt. Het staat in ieder geval vast dat er een topbedrag is ingezameld om chronische honger de wereld uit te helpen. Want al het goede nieuws betekent dat we vooruitgang boeken, maar niet dat we er al zijn. Volgend jaar vindt het2015FESTIVAL voor de laatste keer plaats. En hoewel we dan misschien niet alle millenniumdoelen  hebben behaald, hopen we dan toch op nog veel meer goed nieuws.

Op zoek naar de Vrouwencondoomdag foto’s?
Meer lezen over de milleniumdoelen?