Muziek draaien voor het einde van de honger

Muziek draaien op bruiloften en feesten en dan al het geld dat je daarvoor krijgt naar een goed doel sturen. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is dit precies wat de Amsterdamse Ruben Altena, onder de naam DJ Ruben Hood al jaren doet. En al sinds 2013 is dat goede doel The Hunger Project.

Muziek
Ruben is niet aan één muziekstijl koppelen, daarvoor is zijn smaak te divers: “Ik houd veel van oude soul, rock & roll, ska, muziek die gemaakt is met echte instrumenten zeg maar. Maar ik houd ook veel van de wat serieuzere en melodieuze dance, bijvoorbeeld drum & bass en hip hop. Qua teksten in muziek vind ik het heel mooi als er een positieve sfeer en subtiele boodschap in zit. Als ik draai vind ik het interessant om na te denken over waarin ik het publiek mee kan nemen. Zo draaide ik pas op het Geestdrift festival in Utrecht. Daar nam ik het publiek met verschillende plaatjes mee op muzikale reis van spiritueel geïnspireerde protestmuziek door de eeuwen heen. Ik begon met dubstep met gesamplede monnikenzang en draaide soul uit de tijd van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Ik eindigde met een housetrack – door die track heen klonk een speech van Jesse Jackson tijdens een demonstratie tegen de inval in Irak. Dat was heel tof.”

Wijsheden
“Hoe los je honger en ongelijkheid op? Ik vind het heel erg interessant om daar over na te denken, het motiveert en raakt mij enorm maar het kan soms ook heel ver weg of abstract voelen. Zeker als je zelf niet naar de landen gaat waar deze problemen zich vooral  afspelen. Daarom vind ik het fijn om mij in het dagelijks leven met ook wat minder abstracte dingen bezig te houden, met kleinere dingen die spelen in mijn leefomgeving.”

Ruben woont met zijn vrouw en pasgeboren zoontje in een leefgemeenschap in Amsterdam. Door in die gemeenschap met elkaar activiteiten te organiseren werken ze aan het sociaal kapitaal in de buurt. “Bij The Hunger Project ligt de focus op het stimuleren van lokale gemeenschappen en de kracht van de kleine gemeenschappen – daar geloof ik in en daar word ik enthousiast van. Ik vind het ook leuk dat het niet de meest bekende organisatie is. Als ik bij mensen draai, op een bruiloft of op een feestje, dan kan ik in de voorbereiding altijd even kort uitleggen wat The Hunger Project doet – in de hoop dat mensen The Hunger Project  zelf verder willen ontdekken.”

Dromen
The Hunger Project stimuleert mensen om te dromen. Want als mensen durven dromen, en kansen krijgen, kunnen ze buitengewone resultaten boeken. Ruben heeft zelf ook een droom: “Het lijkt mij heel gaaf om een vaste clubavond in Amsterdam te hebben, waarbij alle winst naar een goed doel gaat. Een laagdrempelige plek om te dansen. Waar je meteen na de film heen kunt gaan, even 2 uur lang het zweet uit je lijf kunt dansen en dan weer naar huis kunt gaan om de oppas af te lossen. Dat lijkt me wel wat. Mensen van mijn leeftijd, 30-ers, gaan niet zoveel meer uit omdat heel veel clubs vooral gericht zijn op een jonger publiek die tot diep in de nacht uitgaat.”

Ben je benieuwd geworden naar Ruben? Luister hier naar zijn muziek.