Recordopbrengst Postcode Loterij: ruim 376 miljoen euro voor een betere wereld

De Postcode Loterij ondersteunt al jaren goede doelen organisaties die zich met hart en ziel inzetten voor een betere wereld – waaronder The Hunger Project. In Koninklijk Theater Carré in Amsterdam verdeelde de loterij de opbrengsten uit de lotverkoop van het afgelopen jaar. Dankzij de 3 miljoen deelnemers was dat een recordbedrag: ruim 376 miljoen euro werd verdeeld onder 123 goede doelen op het gebied van mens en natuur, in binnen- en buitenland. Wij mochten een prachtbedrag van 500.000 euro mee naar huis nemen.

Miljoenen voor mens en natuur

Herstel van Nederlandse biodiversiteit, het tegengaan van corruptie en straffeloosheid in Afrikaanse landen, hulp voor slachtoffers van seksueel geweld wereldwijd en zo verder: er wordt zóveel belangrijk werk mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij.

Dorine Manson, managing director Postcode Loterij: “We zijn ontzettend trots dat we dankzij onze trouwe deelnemers deze zo belangrijke schenkingen kunnen doen. Hier doen we het voor. Zo kunnen meer dan 100 goededoelenorganisaties, waaronder Voedselbanken Nederland, Oranje Fonds, Het Rode Kruis, (stichting) AAP en Wereld Natuur Fonds die zich inzetten voor een rechtvaardige, groenere wereld, hun bijdrage aan een betere wereld kracht bijzetten.”

De schenkingen worden gedaan dankzij de 3 miljoen deelnemers van de Postcode Loterij. De helft van de inleg van deelnemers aan de Postcode Loterij ging in 2019 naar meer dan 105 goede doelen op het gebied van mens en natuur. In totaal heeft de loterij sinds 1989 ruim 6,2 miljard (!) euro geschonken aan honderden goede doelen en maatschappelijke initiatieven.

The Hunger Project _ Postcode Loterij - Goed Geld Gala

Foto: Roy Beusker

Maatschappelijk ondernemerschap, mensenrechten en natuurgebied

Extra bijdragen gingen naar organisaties die werken aan maatschappelijk ondernemerschap. Gastspreker professor Muhammad Yunus – winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede en ontwikkelaar van het microkrediet zei daarover: “Sociaal ondernemerschap werkt oneindig door. Als je dit op de juiste manier inzet, dan kunnen er ongelofelijk veel mensen van profiteren zonder dat het keer op keer geld kost.”

Ook waren er extra bijdragen voor de strijd tegen schending van mensenrechten. Zo kreeg mensenrechtenorganisatie The Sentry een bedrag van 6,3 miljoen euro om corruptie en zelfverrijking van oorlogsmisdadigers wereldwijd tegen te gaan. Zij beschermt hiermee kwetsbare bevolkingsgroepen die slachtoffer zijn van oorlogsgeweld, voornamelijk in Oost en Centraal Afrika.

En als klapper: het Wereld Natuur Fonds (WNF), African Parks en Peace Parks ontvangen dit jaar samen een schenking van 16,9 miljoen euro uit het Droomfonds van de Postcode Loterij voor het project Onbegrensd door Afrika. Daarmee zetten zij een reddingsplan op voor het unieke natuurgebied Kavango Zambezi in zuidelijk Afrika.

Supertrots

Wij zijn supertrots op de prachtige cheque van 500.000 euro die we op het Goed Geld Gala kregen. Daarmee kunnen wij blijven werken aan het einde van honger. En blijven investeren in mensen – zodat zij zélf hun situatie kunnen veranderen. Alle deelnemers van de Nationale Postcode Loterij: heel erg veel dank voor jullie onmisbare aandeel daarin!