Het coronavirus verspreidt zich razendsnel: nu al naar 168 landen. Deze pandemie raakt ons allemaal. Ook al onze programmalanden hebben te maken met het coronavirus. En natuurlijk heeft dat dan ook een impact op ons werk. (Voor wie tot nu toe vooral de besmettingen in eigen omgeving volgde: hier kan je de wereldwijde verspreiding volgen).

Wat ons precies te wachten staat, hoe lang het gaat duren en wat dit op de lange termijn betekent weten we nu nog niet. Maar we weten wel dat COVID-19 hoe dan ook effect zal hebben op ons werk in 13.600 dorpen op het platteland van 13 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Want waar wij werken is goede gezondheidszorg, schoon water en kennis over hygiëne niet vanzelfsprekend.

Lang niet iedereen heeft toegang tot internet om makkelijk even wat extra informatie op te zoeken. Er is geen vangnet – geen verzekering, en ook geen regeling in de maak van de overheid om tegenvallende inkomsten op te vangen. Waardoor zelf-isolatie vaak simpelweg geen optie is, of grote gevolgen heeft voor de inkomsten van een gezin. Kwetsbaar, dus, in tijden van crisis zoals nu.

Aan de basis: sterke gemeenschappen met krachtige leiders

Juist nu staat daarom de kern van ons werk nog steeds als een huis: bouwen aan sterke gemeenschappen. Met slimme partnerschappen met bijvoorbeeld lokale overheden. En met een pool van getrainde en actieve voorlopers uit die gemeenschappen zélf. Die weten waar ze betrouwbare informatie kunnen krijgen, en die ook helpen te verspreiden om woeste geruchten te ontzenuwen. En die bovendien samen toegang tot de nodige overheidsdiensten kunnen claimen. Die hun eigen dorp kunnen leiden, met de nodige veerkracht. Zodat zij zo goed mogelijk met elkaar ook deze nieuwe uitdagingen kunnen oppakken.

Als eerste: mensen beschermen

We zetten ons in om de uitbraak zo goed mogelijk te voorkomen en in te dammen in de gebieden waar we werken. De situatie verandert snel, en vraagt om nieuwe manieren om te werken met elkaar en met de bijna 17 miljoen mensen in onze werkgebieden. Alle Hunger Project-landen hebben deze week hun aanpak aangepast. Met als voornaamste zorg: hoe kunnen wij bijdragen aan de vertraging van de verspreiding van het virus.

We hebben daarvoor de volgende maatregelen genomen die voor de hele organisatie gelden:

  • We reizen niet meer internationaal en niet meer nationaal. Dat betekent dat Hunger Project-medewerkers niet meer naar de dorpen reizen. Staf van The Hunger Project Benin bijvoorbeeld blijft in de hoofdstad Cotonou, en gaat zij niet meer naar de dorpen voor trainingen. Zo willen we besmetting van de hoofdstad naar de dorpen voorkomen.
  • We organiseren geen bijeenkomsten meer voor meer dan 10 mensen tegelijk.
  • De medewerkers van The Hunger Project werken zoveel mogelijk vanuit huis; het is stil op de kantoren. En dat is lang niet makkelijk, want niet al onze teamleden in de programmalanden hebben een laptop, of zelfs maar stabiel stroom en internet thuis. Daar gaan we slimme oplossingen voor vinden in de komende dagen.

Aanpassen van het dagelijks werk

Ons normale dagelijkse werk vindt vooral plaats in de dorpen, met grote groepen mensen. Deze maatregelen hebben dan ook onmiddellijk effect op onze programma’s. Daarom zoekt elk land naar innovatieve manieren om dat belangrijke werk toch door te laten gaan, zonder dat onze collega’s de dorpen bezoeken.

Bijvoorbeeld doordat een epicentrumcoördinator – die al in de buurt woont – meer taken oppakt, met coaching op afstand, via de telefoon. Door in de dorpen telefoonbomen of WhatsApp groepen te starten waarmee we snel veel mensen kunnen bereiken met gerichte informatie. Door zendtijd te kopen op de lokale radio. En door slim gebruik te maken van Facebook, zoals Badiul Majumdar, onze directeur in Bangladesh. We doen dat altijd zo veel mogelijk sámen met lokale experts op het gebied van gezondheid, en met de lokale overheid.

Nadat we met elkaar hebben uitgewerkt hoe we de programma’s zo goed mogelijk door kunnen laten gaan, zullen we de gevolgen van corona op onze targets en budgetten in kaart brengen. Je kunt je voorstellen dat dit een ingewikkelde stap is, omdat we niet weten hoe lang deze situatie gaat duren. We houden onze investeerders uiteraard op de hoogte, en vragen ondertussen je geduld en partnerschap in deze onvoorspelbare tijd.

Impact op The Hunger Project Nederland

Normaal gesproken staat ons kleurrijke kantoor altijd voor je open, voor een goed gesprek met een kopje thee of koffie. Voorlopig spreken we, voor zowel jouw als onze gezondheid, liever virtueel met je af. Bekijk hier op welke manieren je voorlopig het best contact met ons op kunt nemen.

Om ons werk zo goed mogelijk te kunnen blijven doen, is alle support meer dan welkom. Dat geldt voor slimme ideeën net zo goed als voor een extra investering, als je daar ruimte voor hebt. Want alleen samen kunnen we deze bizarre tijd zo goed mogelijk doorkomen. En je bent hoe dan ook nu al een onmisbare aandeelhouder in wat wij op dit gebied doen – dus veel dank daarvoor.

En tenslotte: we passen allemaal ons leven aan – om onszelf, onze families, onze community en ons land zo goed mogelijk te beschermen. Of je nu in Utrecht, in miljoenenstad Dhaka of op het platteland van Malawi woont. En hoewel het er voor iedereen net iets anders uit ziet, zitten we uiteindelijk allemaal in hetzelfde schuitje. We are all in this together. Zorg goed voor elkaar. Samen kunnen we ook dit vraagstuk aan.