8 maart: vrouwelijke leiders, de stille revolutie

In India is een stille revolutie aan de gang: tienduizenden ongeletterde vrouwen op het platteland trekken hun dorp uit de diepe armoede. Wat kunnen wij in Nederland leren van deze onwaarschijnlijke leiders? Op 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag met een inspirerende avond over het belang van samen optrekken en fire in the belly. Over India én Nederland. Met ondernemers én politici. Voor mannen én vrouwen. En met special guest Ruchi Yadav van The Hunger Project India.

Datum: woensdag 8 maart
Tijd: 20 – 22 uur
Locatie: Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Aanmelden: meld je aan via www.dezwijger.nl

“They may not listen to me today, but if I keep trying they may listen to me tomorrow”
– Shantilla, dorpsraadslid in India

Door quota hebben steeds meer Indiase vrouwen een politieke functie. Ook op het platteland. Een duizelingwekkende 1,3 miljoen vrouwen zijn dorpsraadslid. Zij bepalen de lokale agenda en regelen voorzieningen voor hun dorp. In theorie dan – in de praktijk pakt nog niet altijd zo uit. Want vrouwen staan daar sowieso achteraan, maar velen van hen zijn ook nog eens ongeletterd, en van een lage kaste. En toch bereiken zij opzienbarende resultaten. Door training, door slim gebruik te maken van bestaande systemen en met de nodige porties moed, doorzettingsvermogen en samenwerking.

Wat kunnen wij leren van deze onwaarschijnlijke leiders? Waaruit putten zij moed? Hoe zit dat in Nederland, en bij onszelf? Wat houdt ons tegen, hoe overstijgen we dat en hoe zoeken wij kansen?

Met vier inspirerende perspectieven van:

  • Ruchi Yadav: programma directeur bij The Hunger Project India –met 100.000 getrainde dorpsraadsleden op haar naam
  • Henny Westland: de vrouwelijke CEO van familiebedrijf Westland Kaas Groep B.V.
  • Alexandra van Huffelen: Algemeen directeur GVB Amsterdam en oud-Wethouder in Rotterdam
  • Santi van den Toorn: de vrouw die de man-vrouw balans in de Tweede Kamer wil herstellen

En met de kick-off van Odisha’s 100: een netwerk dat zich sterk maakt voor deze revolutionaire vrouwen in India. Een groep waar 100 bijzondere en gedreven Nederlandse vrouwen samenkomen en samenwerken aan een waanzinnig doel: het einde van honger in Odisha, India.

 

 

 

Foto’s : Mark van Luyk & Anna Zhu