Zelfredzaamheid feesten in Ghana

Eind 2015 werden in Ghana de eerste drie epicentra zelfredzaam. Epicentrum Nsuta-Aweregya, Atuobikrom en Akotekrom haalden hun zelf bedachte drempeltoets en staan op eigen benen. En dat werd flink gevierd in Ghana – de éérste grote feesten van zelfredzaamheid. Foto’s en filmpjes van deze vieringen in Ghana vind je hier, zo vier je toch een beetje mee dat deze drie epicentra zelfredzaam zijn geworden.

In Akotekrom epicentrum wonen 5.240 vrouwen, mannen en kinderen in 16 dorpen. Het epicentrum ligt in het Birim South district in de Eastern Region of Ghana. The Hunger Project begon in 2006 in Akotekrom, en eind 2015 ging Akotekrom de fase van zelfredzaamheid in. Nsuta-Aweregya bestaat uit 20 dorpen met een totale bevolking van 29.354 vrouwen, mannen en kinderen in het Kwahu West District in de Eastern Region van Ghana. The Hunger Project startte in 2000 in Nsuta-Aweregya, en eind 2015 heeft het epicentrum haar criteria voor zelfredzaamheid behaald. Atuobikrom epicentrum beslaat 11 dorpen waar in totaal 7.138 vrouwen, mannen en kinderen wonen. Het epicentrum ligt in het Kwahu South district in de Eastern Region. Net als Nsuta-Aweregya startte het werk van The Hunger Project hier in 2000, en bereikte het epicentrum eind 2015 haar eigen drempeltoets voor zelfredzaamheid.

Hoe ziet zelfredzaamheid in Akotekrom eruit?

  • 99% van de huishoudens heeft toegang tot veilig drinkwater
  •  615% meer families maken gebruik van verbeterde sanitaire faciliteiten

Hoe ziet zelfredzaamheid in Nsuta-Aweregya eruit?

  •  Het aantal kinderen dat naar de middelbare school gaat steeg met 128%
  •  107 % meer vrouwen gingen tijdens hun zwangerschap op controle bij de gezondheidskliniek

Hoe ziet zelfredzaamheid in Atuobikrom eruit?

  •  Het aantal huishoudens dat onder de armoedegrens leeft daalde met 61%
  •  92% van de kinderen (4-18 jaar) gaan naar school

Bekijk meer resultaten van deze zelfredzame epicentra

Ons ultieme doel is dat de boerengemeenschappen na een aantal jaar training en begeleiding door The Hunger Project zo goed met elkaar en met hun lokale overheid samenwerken, dat ze voortaan zelf verder kunnen. Zonder honger en zonder armoede, maar vooral in staat om nieuwe uitdagingen effectief samen aan te pakken: zelfredzaam.

De gemeenschap beheert het dienstencentrum met al haar functies zelfstandig. Het epicentrum betaalt zijn eigen onkosten en gaat verder zonder ondersteunend personeel van The Hunger Project. De gezondheids-, onderwijs- en voorlichtingsprogramma’s gaan op eigen kracht verder, gedreven door vrijwilligers. The Hunger Project vertrekt en investeert niet langer in het gebied. Zonder externe steun blijven zij hun rol als motor van lokale ontwikkeling spelen.

Zelfredzaamheid is niet hetzelfde als zelfvoorzienend. In een zelfredzaam epicentrum is niet per se elke bestaande behoefte of vraag beantwoord, maar het gaat duidelijk beter met honger en armoede. Van armoedebestrijding tot empowerment van vrouwen en verbeterde voedselzekerheid: er is duidelijke vooruitgang. Maar het belangrijkste is dat de gemeenschap zelf, op basis van eigen capaciteit, het dorp leidt. En dat ze met elkaar nieuwe uitdagingen kunnen oppakken, ook bij woeste tegenwind – op weg naar het einde van honger en armoede voor iedereen.

De komende jaren zullen nog meer epicentra de fase van zelfredzaamheid behalen. Naar verwachting volgen in de rest van 2016 nog veertien epicentra.

Volg de vieringen in Ghana