De grootste vrijwilligersorganisatie van Bangladesh

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen

Bangladesh MeisjesdagThe Hunger Project Bangladesh is sinds 1990 de grootste vrijwilligersorganisatie in het land en wordt erkend als een leidende organisatie voor de rechten van meisjes en vrouwen.

Bangladesh is een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld met meer dan 160 miljoen inwoners, waarvan 18,5% onder de armoedegrens leeft. Dit kan worden doorbroken wanneer een einde komt aan vrouwendiscriminatie. En als veranderingen worden doorgevoerd, waardoor lokale democratische instanties meer invloed krijgen. In Bangladesh maken we ons vooral sterk voor de rechten van meisjes en voor beter lokaal bestuur. Met een sleutelrol voor maatschappelijk betrokken jongeren.

Resultaten in 2019 
  • We bereikten er ruim 5 miljoen mensen in 3.771 dorpen.
  • We trainden 1.650 nieuwe vrijwilligers.
  • En ook nog eens 1.131 vrouwelijke leiders hoe ze activiteiten kunnen organiseren om kindhuwelijken tegen te gaan en onderwijs voor meisjes te promoten.
  • In 2019 werkte The Hunger Project in Bangladesh in 184 unions.
In actie tegen kindhuwelijken – Her Choice

Via het “Her Choice”-programma werken we vijf jaar lang samen met Stichting Kinderpostzegels, ICDI, de UvA en met steun van de Nederlandse overheid aan het tegengaan van kindhuwelijken. Bangladesh is een van de 6 landen waar het Her Choice programma loopt. The Hunger Project Bangladesh werkt nauw samen met scholen en schoolclubs voor de Safe Schools for Girls-campagnes. Het doel is om scholen veiliger en fijner te maken voor meisjes, zodat zij graag naar school blijven gaan. Zo maakten scholieren van de Edilkathi Baherchar High school in Barisal onder begeleiding van animators een ‘veiligheidskaart’. Ze brachten in kaart op welke plekken zij regelmatig lastig werden gevallen door mannen. De docenten hebben vervolgens samen met winkeleigenaren en omwonenden actie ondernomen, met minder intimidaties en een groter gevoel van veiligheid tot gevolg. In 2018 deden ruim 31.500 mensen mee aan de Safe Schools for Girls-campagnes.

SDG Union strategie

The Hunger Project Bangladesh heeft alle lessen en jarenlange ervaring met werken aan onderwerpen als armoedebestrijding, honger en geweld tegen vrouwen, omgezet naar een unieke SDG-Union strategie. Dorpsbewoners brengen zelf in kaart wat de behoeften en problemen zijn in de dorpen en stellen samen doelen vast voor de aanpak van deze problemen. Ze maken actieplannen om de SDG’s in hun gemeenschap te behalen, en houden daarvan zelf de voortgang bij. Deze aanpak is bewezen succesvol in het oplossen van veel sociale problemen; door mensen eigenaar te maken van de oplossingen. Vorig jaar lukte het The Hunger Project Nederland voor het eerst om financiering te vinden om deze strategie niet alleen in losse, over het land verspreide gemeentes toe te passen, maar nu ook langjarig in een heel district. Daarmee kan The Hunger Project Bangladesh de komende drie jaar aan de slag met de SDG’s in Gagni Upazilla, een groep van negen unions, samen met de vrijwilligers en dorpsbewoners.

“Het gezin waarin ik opgroeide behoort tot de lagere middenklasse. Mijn vader was de enige van het gezin met een inkomen. Hoewel mijn ouders graag zagen dat ik een opleiding zou volgen, ontbrak daarvoor het geld. Maar via The Hunger Project volgde ik verschillende trainingen en nu run ik mijn eigen bedrijfje.”

Rejeya Khatun uit BangladeshLees het verhaal van Rejeya

Lees meer over Bangladesh

Dr. Badiul Alam Majumdar, de directeur van The Hunger Project BangladeshOntmoet Badiul
NGO aid map BangladeshBekijk de kaart
Blijf op de hoogteMeld je aan voor de nieuwsbrief