Vrouwelijke bedrijfseigenaren in Burkina Faso

The Hunger Project werkt sinds 1997 in Burkina Faso. In de loop van de tijd zijn samen met de bewoners vijftien epicentra opgezet. Hier worden ruim 300.000 mensen bereikt in 187 dorpen. De kracht van de programma’s van Burkina Faso zit in het sterke microfinancieringsprogramma. Hier is een speciale rol weggelegd voor vrouwen, die worden gestimuleerd om leiderschapsrollen aan te nemen. 

Van de vijftien epicentra in Burkina Faso zijn er vijf onafhankelijk, de andere tien epicentra zitten in de laatste fase voor zelfredzaamheid. Vijf van deze epicentra worden geleid door vrouwen. Animators vormen de basis van elk epicentrum, dit zijn lokale, super gemotiveerde vrijwilligers. Ze worden getraind in voeding, milieu en sanitaire voorzieningen. Met de kennis die ze hebben verkregen, trainen zij weer andere mensen binnen hun gemeenschap en leiden nieuwe animators op. Op die manier wordt de kennis steeds verder verspreid.

Zelfredzaamheid

Epicentrum Boulkon haalde in 2016 al haar zelfgestelde doelen en is daarmee het allereerste zelfredzame epicentrum in Burkina Faso. Het aantal huishoudens dat in Boulkon onder de armoede grens leeft halveerde en daarnaast groeide het aantal vrouwelijke bedrijfseigenaren met 600%! De andere epicentra in Burkina Faso werken net als Boulkon hard naar zelfredzaamheid toe. In 2017 verklaarden epicentra Bissiga, Vowogdo en Zincko zichzelf ook zelfredzaam. Op dit moment zijn er in Burkina Faso vier zelfredzame epicentra.

Onrust in Burkina Faso

De onrust en overlast van rondtrekkende gewapende groepen, waar buurlanden al langer bekend mee waren, raakte nu ook Burkina Faso. Op 15 januari 2016 werd de hoofdstad Ouagadougou opgeschrikt door een terroristische aanslag. Tijdens de aanslag kwamen dertig mensen om het leven. Het hotel waar de aanslag plaatsvond, werd vaak bezocht door bezoekers van The Hunger Project, omdat het vlak bij het kantoor ligt. Er waren dan ook twee Amerikaanse stagiaires die voor The Hunger Project onderzoek aan het doen waren in het hotel aanwezig tijdens de aanslag. Gelukkig bleven zij ongedeerd. Maar het onrustige gevoel van mogelijke dreiging dicht bij huis bleef voor het team nog lang merkbaar.

Her Choice

Via het “Her Choice”-programma werken we samen met Stichting Kinderpostzegels, ICDI, De UvA en met steun van de Nederlandse overheid aan het tegengaan van kindhuwelijken. Burkina Faso is een van de 6 landen waar het Her Choice programma loopt. The Hunger Project steunt meisjes. Om uit meisjes te halen wat er in zit. Om ze uit te laten groeien tot machtige leiders die een nieuwe toekomst bieden aan hun gezinnen, gemeenschappen, hun landen en onze wereld. In alle programma’s van The Hunger Project staan gelijke rechten en kansen voor meisjes en vrouwen centraal. Op verschillende manieren zetten wij ons in om de vicieuze cirkel te doorbreken. Op scholen praten ouders en hun kinderen, onder begeleiding van de leerkrachten, over kindhuwelijken. En dat heeft succes: jongeren zijn erg enthousiast dat zij zich eens uit mogen spreken over dit onderwerp, dat toch vooral hen aangaat. Lees meer over kindhuwelijken

Resultaten 2017
  • Bijna 35.000 kinderen werden gevaccineerd in de gezondheidsklinieken van de epicentra.
  • Meer dan 2.000 mensen studeerden af in het volwassenenonderwijs -programma.
  • Ruim 4.500 vrouwen en  mannen volgden Vision, Commitment and Action Workshops.
  • In totaal werden er meer dan 6.000 mensen getraind in het Women’s Empowerment programma – waarvan bijna 1.500 mannen.

Lees meer over Burkina Faso

NGO aid map Burkina FasoBekijk de kaart
Blijf op de hoogteMeld je aan voor de nieuwsbrief