Tsege - Ethiopië - Johannes Odé - 300x300
Zebiba - Ethiopië - Johannes Odé - 300x300

The Hunger Project steunt kleine boeren in Ethiopië

 The Hunger Project is sinds 2004 actief in Ethiopië. Samen met de lokale bevolking werd in 2018 vanuit acht epicentra in 195 dorpen gewerkt. Daarmee werden bijna 150.000 mensen bereikt die actief werken aan hun weg naar zelfredzaamheid en het beëindigen van honger. 

Ethiopie - vrouw portret2
Voedselzekerheid vergroten

Onder leiding van de landendirecteur, Neguest Mekonnen, werkt The Hunger Project Ethiopië aan het versterken van de capaciteit van kleine boeren en steunt ze hen met trainingen en materialen om meer diversiteit in hun gewassen aan te brengen. Daarmee draagt The Hunger Project bij aan het tegengaan van de aanhoudende voedseltekorten. En in perioden van schaarste kunnen de dorpsbewoners succesvol gebruik maken van de voedselbank die door henzelf is gevuld. Ook tijdens de recente voedselcrisis bleek de voedselbank van groot belang.

Aanpakken van ontbossing

Met partner WeForest werkt The Hunger Project Ethiopië aan herbebossing in het epicentrum Machakal. Daar is nu nog slechts 9% bebost en ieder jaar verdwijnt er nog eens 140.000 hectare bos. Samen met WeForest bevorderen we de veerkracht van de lokale bevolking door het planten van fruit- en houtbomen om zo ontbossing tegen te gaan. In de periode 2016-2018 worden in totaal 3.000.000 bomen geplant en 400 hectare land gerehabiliteerd. Een belangrijk onderdeel van het project is training van de lokale bevolking, zodat ze de kennis en kunde krijgen om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de bossen. In 2016 en 2017 hebben we in totaal 1.500.000 zaailingen geplant, waarvan ongeveer 90% uitgroeit tot gezonde bomen. Naast de eucalyptusbomen die de boeren zelf wilden verbouwen voor brandhout, hebben we de focus inmiddels verlegd naar meer inheemse boomsoorten. In 2018 zijn er opnieuw 700.000 bomen geplant, en ze groeien als kool!

Resultaten in 2018
  • Ruim 1.000 mensen deden mee aan alfabetiseringslessen.
  • Bijna 7.200 mensen zijn getraind in nieuwe landbouwtechnieken.
  • Er werden 1.155 kinderen gevaccineerd.
Moringa in Ethiopië

The Hunger Project Ethiopië lanceerde in mei 2016 de nationale campagne ‘Moringa for Life’. Doel van de campagne was om het gebruik van Moringa te bevorderen en netwerken te ontwikkelen tussen producenten, verwerkers en consumenten. Tijdens de campagne werden kookdemonstraties, radio en televisie als promotiemiddelen ingezet. Tijdens een netwerkbijeenkomst kwamen twaalf Ethiopische organisaties samen die zich met Moringa en voedselzekerheid bezig houden. Ook een tentoonstelling, een kunstcompetitie en een Moringa-race behoorden tot de campagne activiteiten. In totaal werden zo´n 5000 Moringastekjes geplant door bewoners van epicentra Mesqan en Wurib. Lees meer over het Moringa programma in Ethiopië

Een einde aan kindhuwelijken

In Ethiopië zijn kindhuwelijken een wijd verspreid probleem. Bijna één op de vijf meisjes in Ethiopië trouwt voor haar vijftiende. En in sommige gebieden is dit percentage nog flink hoger – zo is in de regio Amhara bijna de helft van de meisjes jonger dan vijftien als ze trouwt. Via het programma “Her Choice” werkt The Hunger Project in de jaren 2016-2020 samen met Stichting Kinderpostzegels, ICDI en de UvA aan een einde van kindhuwelijken in Ethiopië en 5 andere landen. Mihret Teclemariam werkt bij The Hunger Project Ethiopië aan vrouwenrechten: “Het hoge aantal kindhuwelijken in ons land leidt tot veel problemen. Zo stopt twintig procent van de meisjes tussen de 15 en 20 jaar eerder school. Vaak zijn ze nog analfabeet. Omdat de scholen kindhuwelijken niet toestaan, moeten meisjes van school als ze trouwen. Een ander punt is dat een kindbruid te jong moeder wordt, terwijl haar lichaam daar nog niet klaar voor is. Dat is niet goed voor de meisjes, maar ook niet voor hun kinderen. En omdat deze meisjes eigenlijk te jong en onwetend zijn om een gezin te runnen, is de kans op onhygiënische omstandigheden en daarmee samenhangende ziektes groter.”

Land

Ethiopië ligt in het hart van een conflictueuze regio en is een van de armste landen ter wereld. Hoewel de beschikbaarheid van voedsel is toegenomen, kunnen grote groepen nog steeds geen voedsel kopen. Ethiopië kent een grensconflict met Eritrea en is betrokken bij het conflict in Somalië.  Ondanks inspanningen om de voedselsituatie te verbeteren, is er nog altijd terugkerend voedselgebrek. Veel van de 99 miljoen Ethiopiërs hebben geen werk of andere middelen om in hun levensonderhoud te voorzien.

Lees meer over Ethiopië

Blijf op de hoogteMeld je aan voor de nieuwsbrief
NGO aid map EthiopiëBekijk de kaart

“Toen mijn dochter Mebrate zwanger was gaf ik haar elke dag zelfgemaakte thee van Moringabladeren.  En ik maak nog steeds dagelijks Moringathee voor Mebrate. Want via de borstvoeding geeft ze die waardevolle voedingsstoffen door.”

Tsege Nesk uit Dobi Kebele, EthiopiëLees het verhaal

”We kenden Moringa nog niet. Bij de kookdemonstratie hebben we gezien hoe je er lekker mee kunt koken en hoe de Moringaboom eruit ziet. En in juni krijgen we zelf een stekje!”

Zussen Nuria en Zebiba Ahmed uit EthiopiëLees het verhaal