Ghanese community viert feest in een epicentrum

Ghana

Ghana is rijk aan natuurlijke grondstoffen en heeft een van de sterkst groeiende economieën van het Afrikaanse continent. De hoofdstad Accra is een van de meest moderne en welvarende steden van Afrika. Velen trekken daarom naar de stad. Degenen die achterblijven op het platteland leven vaak in extreme armoede, zonder toegang tot gezondheidszorg en schoon drinkwater. Kleine boeren maken gebruik van ouderwetse technieken en machines en hebben weinig toegang tot middelen om hun oogst te vergroten. 

Ons werk

The Hunger Project werkt sinds 1995 in Ghana en zet zich in voor de allerarmste mensen op het platteland. In 2018 was The Hunger Project actief in 38 epicentra, die samen 407 dorpen bestrijken.

Zelfredzaamheid

The Hunger Project Ghana had de primeur om als eerste land de zelfredzaamheid van drie epicentra te vieren, dit was al in 2015. Vijf epicentra kregen in 2018 hun eindevaluatie: Aworasa, Darmang, Kwaboadi, Kyempo en Osonson – waarvan Darman en Kyempo in 2018 zelfredzaam zijn verklaard.

Meer resultaten en hoogtepunten uit 2018
  • De ‘Women Empowerment Program’-trainingen werden gevolgd door bijna 12.700.
  • Bijna 1000 kindjes bezochten de epicentrum kinderopvang.
  • Meer dan 13.800 mensen volgden een Vision Commitment & Action workshop.
Gezondheidszorg in Ghana

De gezondheidszorg in de epicentra is door de officiële organisatie voor gezondheidszorg in Ghana (Ghana Health Service) erkend als goede en belangrijke zorg in rurale gebieden. Daarbij onderschrijven ze ook het geïntegreerde programma met een speciale aandacht voor gendergelijkheid. Deze officiële erkenning volgde op de partnerovereenkomst die in 2016 is gesloten tussen The Hunger Project Ghana en Ghana Health Service. Sindsdien opereren de klinieken in de epicentra onder de Ghana Health Service en ontvangen zij belangrijke financiële steun vanuit deze organisatie. Daarmee kunnen bijvoorbeeld de klinieken van stroom worden voorzien.

Leiderschap binnen het epicentrum

Leiderschap speelt een belangrijke rol binnen het epicentrumprogramma in Ghana. Het leiderschapsteam van elk epicentrum kwam maandelijks bijeen om de verschillende programma’s goed te kunnen monitoren. Daarnaast bogen ze zich over landrechten voor het epicentrum, zetten ze kleine fondsenwervende activiteiten in gang en organiseerden ze – waar nodig – in de gemeenschap verkiezingen voor nieuwe leden. Het kiezen van nieuwe leiders is erg belangrijk om nieuwe ideeën te ontwikkelen en energie in het epicentrum te houden.

Lees meer over Ghana

NGO aid map GhanaBekijk de kaart
Blijf op de hoogteMeld je aan voor de nieuwsbrief