Ghanese community viert feest in een epicentrum

Ghana

Ghana is rijk aan natuurlijke grondstoffen en heeft een van de sterkst groeiende economieën van het Afrikaanse continent. De hoofdstad Accra is een van de meest moderne en welvarende steden van Afrika. Velen trekken daarom naar de stad. Degenen die achterblijven op het platteland leven vaak in extreme armoede, zonder toegang tot gezondheidszorg en schoon drinkwater. Kleine boeren maken gebruik van ouderwetse technieken en machines en hebben weinig toegang tot middelen om hun oogst te vergroten. 

Ons werk

The Hunger Project werkt sinds 1995 in Ghana en zet zich in voor de allerarmste mensen op het platteland. In 2020 is The Hunger Project actief in 29 epicentra, die samen 305 dorpen bestrijken.

In 2019 konden 126 alleenstaande moeders, getrouwde meisjes en vroegtijdige schoolverlaters zich in Ghana inschrijven voor een beroepsopleiding. Door het leren van het vak van bijvoorbeeld kapster of bakker investeren deze vrouwen in een kansrijkere toekomst voor henzelf én hun gezin.

Zelfredzaamheid

In 2019 vierden de epicentra Darmang, Osonson en Kyempo (die alledrie hun eindevaluatie in 2018 kregen) hun zelfredzaamheid met een groot feest. Bij epicentrum Darmang daalde de honger met maar liefst 46%. Een ander  belangrijk aspect van zelfredzaamheid zijn sanitaire voorzieningen. Want diarree, veroorzaakt door het ontbreken van schoon water, is een belangrijkste oorzaak van ondervoeding bij kinderen. En onnodig veel kinderen jonger dan vijf jaar sterven door diarree. Daarom zijn we erg trots op het feit dat dat 99% van de bevolking rondom epicentrum Kyempo nu toegang heeft tot schoon drinkwater. Dit leidde tot een vermindering van 93% van de prevalentie van diarree bij kinderen onder de 4 jaar.

Vier andere epicentra Agyapomaa, Asenema, Mem-Chemfre en Ponponyah hebben in 2019 de eindevaluatie gedaan, zijn zelfredzaam verklaard en zijn klaar om dit in te vieren met hun gemeenschap. Wil je meer weten over de uitdagingen en successen op de weg naar zelfredzaamheid, kijk dan deze video van epicentrum Adonkwanta.

Gezondheidszorg in Ghana

De gezondheidszorg in de epicentra is door de officiële organisatie voor gezondheidszorg in Ghana (Ghana Health Service) erkend als goede en belangrijke zorg in rurale gebieden. Daarbij onderschrijven ze ook het geïntegreerde programma met een speciale aandacht voor gendergelijkheid. Deze officiële erkenning volgde op de partnerovereenkomst die in 2016 is gesloten tussen The Hunger Project Ghana en Ghana Health Service. Sindsdien opereren de klinieken in de epicentra onder de Ghana Health Service en ontvangen zij belangrijke financiële steun vanuit deze organisatie. Daarmee kunnen bijvoorbeeld de klinieken van stroom worden voorzien.

Leiderschap binnen het epicentrum

Leiderschap speelt een belangrijke rol binnen het epicentrumprogramma in Ghana. Het leiderschapsteam van elk epicentrum kwam maandelijks bijeen om de verschillende programma’s goed te kunnen monitoren. Daarnaast bogen ze zich over landrechten voor het epicentrum, zetten ze kleine fondsenwervende activiteiten in gang en organiseerden ze – waar nodig – in de gemeenschap verkiezingen voor nieuwe leden. Het kiezen van nieuwe leiders is erg belangrijk om nieuwe ideeën te ontwikkelen en energie in het epicentrum te houden.

Lees meer over Ghana

NGO aid map GhanaBekijk de kaart
Blijf op de hoogteMeld je aan voor de nieuwsbrief