Ghanese community viert feest in een epicentrum

Ghana

Ghana is rijk aan natuurlijke grondstoffen en heeft een van de sterkst groeiende economieën van het Afrikaanse continent. De hoofdstad Accra is een van de meest moderne en welvarende steden van Afrika. Velen trekken daarom naar de stad. Degenen die achterblijven op het platteland leven vaak in extreme armoede, zonder toegang tot gezondheidszorg en schoon drinkwater. Kleine boeren maken gebruik van ouderwetse technieken en machines en hebben weinig toegang tot middelen om hun oogst te vergroten. The Hunger Project Ghana werkte in 2016 in 44 epicentra. 

Ons werk

The Hunger Project werkt sinds 1995 in Ghana en zet zich in voor de allerarmste mensen op het platteland. Sinds 2006 werkt The Hunger Project Ghana aan het ‘Scale-up initiative’, waarbij op grote schaal de epicentrumstrategie wordt toegepast. Op deze manier wil The Hunger Project de effectiviteit van de epicentrumstrategie aantonen, zodat het model door anderen kan worden overgenomen. Inmiddels werkt The Hunger Project Ghana in 44 epicentra samen met de gemeenschappen om honger en armoede te beëindigen. En met succes, want eind 2015 werden de eerste drie epicentra zelfredzaam.

Zelfredzaamheid en daarna

The Hunger Project Ghana had de primeur om als eerste land de zelfredzaamheid van drie epicentra te vieren. Epicentra Nsuta-Aweregya, Atuobikrom en Akotekrom haalden hun criteria voor zelfredzaamheid al eind 2015. Dit werd groots gevierd in de zomer van 2016, met buitenlandse gasten én de hele gemeenschap.

Nsuta-Aweregya bestaat uit twintig dorpen met een totale bevolking van bijna 30.000 vrouwen, mannen en kinderen in het Kwahu West District in de Eastern Region van Ghana. The Hunger Project startte haar werk hier in 2000. Ook Atuobikrom, een gemeenschap met elf dorpen en ruim 7.000 inwoners, startte in 2000 en bereikte in 2015 zelfredzaamheid. Akotekrom, met zestien dorpen en 5.240 inwoners, werd na de start in 2007 na negen jaar zelfredzaam. Dat betekent niet dat er helemaal geen honger of armoede meer voorkomt in de gemeenschappen. Maar wel dat ze zelf de bestaande problemen kunnen aanpakken. Ze werken intensief samen om zich als gemeenschap te ontwikkelen en om op deze manier honger en armoede uit te bannen. Zo organiseerde het leiderschapsteam van Akotekrom eind 2016 twee bijeenkomsten om met de gemeenschap te praten over gedeelde verantwoordelijkheid en belangen. In Atuobikrom organiseerde het team twee bijeenkomsten voor de animators van elk programma, over hoe het epicentrum sterke partnerschappen met verschillende, lokale organisaties kan aangaan. En ook in Nsuta-Awergya kwam het leiderschapsteam in het najaar twee keer bijeen om de voortgang binnen de gemeenschap te evalueren. Daarbij werd een aantal enthousiaste nieuwe leden gekozen die zich de komende twee jaar gaan inzetten om het welzijn van de gemeenschap te blijven vergoten. Na Akotekrom, Atuobikrom en Nsuta-Aweregya bereikten nog eens vier epicentra in 2016 zelfredzaamheid, en Matsekope volgde in 2017. Ghana blijft voorlopig feestvieren!

Meer resultaten en hoogtepunten uit 2017
  • Op het gebied van voedselzekerheid en landbouw werden bijna 10.000 boeren en boerinnen getraind.
  • De ‘Women Empowerment Program’-trainingen werden gevolgd door bijna 16.000 mensen, waarvan ruim 7.000 mannen.
  • Ruim 3.300 vrouwen bezochten de epicentrumklinieken tijdens en na hun zwangerschap, en meer dan 300 vrouwen bevielen in een van deze klinieken
  • Meer dan 16.543 mensen volgden een Vision Commitment & Action workshop
Gezondheidszorg in Ghana

De gezondheidszorg in de epicentra is door de officiële organisatie voor gezondheidszorg in Ghana (Ghana Health Service) erkend als goede en belangrijke zorg in rurale gebieden. Daarbij onderschrijven ze ook het geïntegreerde programma met een speciale aandacht voor gendergelijkheid. Deze officiële erkenning volgde op de partnerovereenkomst die in 2016 is gesloten tussen The Hunger Project Ghana en Ghana Health Service. Sindsdien opereren de klinieken in de epicentra onder de Ghana Health Service en ontvangen zij belangrijke financiële steun vanuit deze organisatie. Daarmee kunnen bijvoorbeeld de klinieken van stroom worden voorzien.

Leiderschap binnen het epicentrum

Leiderschap speelt een belangrijke rol binnen het epicentrumprogramma in Ghana. Het leiderschapsteam van elk epicentrum kwam maandelijks bijeen om de verschillende programma’s goed te kunnen monitoren. Daarnaast bogen ze zich over landrechten voor het epicentrum, zetten ze kleine fondsenwervende activiteiten in gang en organiseerden ze – waar nodig – in de gemeenschap verkiezingen voor nieuwe leden. Het kiezen van nieuwe leiders is erg belangrijk om nieuwe ideeën te ontwikkelen en energie in het epicentrum te houden.

Lees meer over Ghana

NGO aid map GhanaBekijk de kaart
Blijf op de hoogteMeld je aan voor de nieuwsbrief