011 Iganga - Echtpaar Sospita en Topista

Oeganda werkt aan duurzame leefomstandigheden

The Hunger Project werkt sinds 1999 in Oeganda en sinds die tijd zijn er 10 epicentra opgezet. Epicentra Kiruhura en Kiboga zijn de eerste zelfredzame epicentra in Oeganda. En daarnaast zitten vijf epicentra ondertussen in de laatste fase naar zelfredzaamheid. The Hunger Project heeft in 2017 in Oeganda ruim 275.000 mensen bereikt, en in hun kracht gezet om zelf hun honger te beëindigen.

Duurzame leefomgeving creëren

In de epicentra van Oeganda staat het creëren van duurzame leefomstandigheden centraal. Zo gebruiken de bewoners van de dorpen rondom de epicentra kleiovens en ovens die werken op duurzame energie. Daardoor hebben ze gemiddeld 60 procent minder hout nodig. Vrouwen besparen zo veel tijd, die ze normaal gesproken kwijt waren aan hout sprokkelen. Die tijd kunnen ze nu investeren in activiteiten die leiden tot meer inkomsten. En ook het milieu wordt hiermee gespaard.

Zelfredzaamheidsviering Kiruhura

Op 17 november 2016 vierde The Hunger Project Oeganda het bereiken van zelfredzaamheid van epicentrum Kiruhura. De festiviteiten werden bijgewoond door ruim 900 mensen, waaronder de minister van Toerisme & Wildlife en vertegenwoordigers van de lokale en nationale overheid, vrijwilligers en medewerkers. Epicentrum Kiruhura heeft een zeer hoge score op de Women Empowerment Index :78 van 100. En extreme armoede is met 75% gedaald ten opzichte van de nulmeting.

Her Choice

Via het “Her Choice”-programma werken we vijf jaar lang samen met Stichting Kinderpostzegels, ICDI, De UvA en met steun van de Nederlandse overheid aan het tegengaan van kindhuwelijken. Oeganda is een van de 6 landen waar het Her Choice programma loopt. Her Choice ging van start met een grote kick-off-bijeenkomst in vier epicentra. Genodigden van de lokale overheid, politie, kinderbescherming, kerken en scholen spraken over hoe zij dit probleem samen zouden aanpakken. En meisjes vertelden over hun ervaringen als tienermoeder of tienerbruid, wat veel indruk maakte op de aanwezigen. In 2017 werden meer bewustwordings-activiteiten over kindhuwelijken georganiseerd in de epicentra voor meisjes, jongens, ouders en gemeenschapsleiders. Lees meer over kindhuwelijken

Moringa, ‘de wonderboom’

Dankzij een extra financiering van de Nationale Postcode Loterij kan The Hunger Project het Moringaprogramma de komende jaren opschalen naar Ethiopië, Oeganda en Malawi. Zo kan The Hunger Project een miljoen mensen voorlichten over de kracht van Moringa en de noodzaak van goede voedinIn Oeganda is de aanvankelijke scepsis over Moringa succesvol overwonnen. De overheid heeft Moringa in het verleden gepromoot als boom waarmee op de markt snel geld kon worden verdiend, maar zonder markt vielen de resultaten tegen. De focus van The Hunger Project Oeganda ligt daarom op eigen consumptie. Door gedreven vrijwilligers in de epicentra weten veel bewoners inmiddels meer over de mogelijkheden van Moringa. Veel families gebruiken de bladeren of poeder van Moringa inmiddels in hun eten of als bestanddeel voor thee en zelfs crèmes en zeep. Lees meer over Moringa

Resultaten 2017
  • Meer dan 14.000 vrouwen en mannen volgden Vision Action & Commitment (VCA) workshops. Ook volgden 6.443 vrouwen en 2.300 mannen het Women Empowerment Program, WEP.
  • Er zijn 3.283 vrouwen en 1.727 mannen getraind als animators op het gebied van hiv/aids en sekseongelijkheid.
  • In 2017 bezochten ruim 3.700 vrouwen de gezondheidsklinieken voor een zwangerschapscontrole. En daarnaast werden in de klinieken bijna 1.500 baby’s geboren.
  • De voedselbanken zaten in 2017 goed vol, ruim 5.470 kilogram voedsel werd toegevoegd en opgeslagen in de voedselbanken
  • In 2017 volgden 655 vrouwen en 335 mannen een alfabetiseringscursus

Foto’s: Rebke Klokke

Lees meer over Oeganda

NGO aid map OegandaBekijk de kaart
Blijf op de hoogteMeld je aan voor de nieuwsbrief