011 Iganga - Echtpaar Sospita en Topista

Oeganda werkt aan duurzame leefomstandigheden

Werk

The Hunger Project Oeganda werkt in negen epicentra met 389 dorpen waar 278.000 mensen wonen. In november 2018 was het groot feest in het epicentrum Kiboga in Oeganda: mede dankzij Nederlandse financiering is de bevolking er in geslaagd haar doelen voor zelfredzaamheid te behalen, en kan ze al haar eigen programma’s blijvend beheren.

Resultaten zelfredzaamheid Kiboga
  • 98 % van de geboortes in Kiboga vindt plaats onder professionele begeleiding.
  • Het gebruik van verbeterde sanitaire voorzieningen is toegenomen van 1,5 % naar 55 %.
  • Het percentage van de huishoudens dat onder de armoedegrens leeft, is gedaald van 57 % naar 8 %
Tienerzwangerschappen

In alle Afrikaanse landen waar The Hunger Project met het Her Choice programma werkt zijn tienerzwangerschappen een zeer belangrijke – zo niet de belangrijkste reden – van kindhuwelijken. Ook in Oeganda. Om hun familie de schande van een zwangerschap buiten het huwelijk te besparen, trouwen zwangere meisjes. En dat is een probleem. Want getrouwde meisjes stoppen met school, waarmee ze ook de kansen op vooruitgang van hun kinderen beperken.

Dat zwanger worden gebeurt natuurlijk niet vanzelf. Maar toch is het, juist in Oeganda, niet vanzelfsprekend dat meisjes weten hoe dat dan gebeurt. Een ritje achterop de brommer met een leuke jongen kan zomaar eindigen in een zwangerschap van een veertienjarige. Want in Oeganda mag van de wet- en regelgeving op scholen geen aandacht aan seksuele voorlichting gegeven worden; seks is een taboe-onderwerp in de gemeenschap en in de klinieken zijn geen voorbehoedsmiddelen voor jongeren verkrijgbaar. Dat maakt de preventie van tienerzwangerschappen extra ingewikkeld.

Wat doen we dan wel? We kunnen wel meisjes vertellen dat ze goed voor zichzelf moeten zorgen. Dat ze nee kunnen zeggen. Met Her Choice proberen we te voorkomen dat ouders hun zwangere tienerdochters verplichten te trouwen, maar ze in plaats daarvan helpen met de baby en een opleiding laten afmaken. We zetten vangnetten op in de gemeenschap om kwetsbare meisjes te beschermen. En we trainen medewerkers, leerkrachten en gezondheidswerkers zodat ze om allerlei beperkingen heen kunnen werken en een oplossing kunnen zoeken voor de meisjes en hun kinderen.

Lees meer over Her Choice

Foto’s: Rebke Klokke

Lees meer over Oeganda

NGO aid map OegandaBekijk de kaart
Blijf op de hoogteMeld je aan voor de nieuwsbrief