Empowerment van inheemse vrouwen

The Hunger Project is sinds 1997 actief in Peru samen met Chirapaq, een netwerk van circa 40 vrouwenorganisaties. Deze lokale organisaties richten zich op inheemse vrouwen uit verschillende stammen en taalgroepen uit de Amazone en de Andes. Groepen die op veel gebieden worden achtergesteld.

Het programma kent de volgende speerpunten: vrouwelijk leiderschapstrainingen, voedselzekerheid, jeugd en indiaanse identiteit, gezondheid en politieke mondigheid.

Wat we doen

Tarcila Rivera Zea richtte in 1985 Chirapaq op. Wat begon als een organisatie voor Quechua kinderen die hun ouders verloren aan guerilla strijders is nu een organisatie die zich inzet voor het behoud van inheemse culturen in Peru. Chirapaq richt zicht vooral op de rechten en geluid geven aan inheemse vrouwen. Dat doen ze op de volgende manieren:

  • Het Indiginous Women’s Program waarbij inheemse vrouwen aan elkaar worden verbonden en zo samen een sterk netwerk kunnen vormen
  • Voedselzekerheid en soevereiniteit
  • Ñoqanchiq (“van ons”) dat zich richt op het terugwinnen van de culturele identiteit van inheemse jongens, meisjes en jonge mensen
  • Pleiten en beïnvloeden op cultureel en politiek gebied

In 2011 kreeg Tarcila de Visionary Award uitgereikt door Ford Foundation voor al haar inspanningen en toewijding voor inheemse vrouwen in Peru. Ford Foundation maakte een video portret over Tarcila, bekijk deze hierboven. – “I am indigenous but I am also a woman”

Land

Peru is sinds 1827 onafhankelijk, maar leeft nog altijd met de erfenis van een gewelddadige en chaotische periode. Bij gevechten tussen de staat en guerrillabeweging Lichtend Pad kwamen ruim 70.000 mensen om. Het officiële werkloosheidcijfer ligt weliswaar rond 10%, het percentage van de beroepsbevolking met onvoldoende werk om van te kunnen leven ligt rond 75%. Dit leidt tot toenemende strijd tussen arm en rijk, stad en platteland en tussen blanken en de inheemse bevolking.

Bevolking

Na Bolivia heeft Peru het grootste percentage indianen, bijna vijftig procent. De grootste etnische groepen zijn ook hier de Quechua en de Aymara. De meeste indianen leven in afgelegen gebieden. Hun sociaaleconomische positie is zwak. Het analfabetisme is hoger dan gemiddeld, evenals de kindersterfte. Een groot deel leeft onder de armoedegrens.

Lees meer over Peru

The Hunger Project PeruLees meer over The Hunger Project in Peru
Blijf op de hoogteMeld je aan voor de nieuwsbrief