Senegal - Ndereppe - Johannes Odé - 300x300 56
Ndeye Kane - Senegal - Ndereppe - Johannes Odé - 300x300 3

Kinderen naar de kleuterschool in Senegal

Senegal is het eerste Afrikaanse land waar The Hunger Project haar activiteiten startte. Sinds 1991 zijn epicentra opgezet met de lokale bevolking op weg naar het einde van de honger en armoede. Met de op dit moment vijf actieve epicentra bereikt The Hunger Project ruim 110.000 mensen in 118 verschillende dorpen.

De focus van The Hunger Project Senegal ligt op het verbeteren van voedselzekerheid en onderwijs voor zowel kinderen als volwassenen. Daarnaast streeft The Hunger Project Senegal naar formele erkenning van alle epicentra in Senegal om haar invloed uit te kunnen breiden en mee te kunnen beslissen over lokaal beleid. Ook duurzame leefomstandigheden staan hoog op de agenda. Van de elf epicentra zijn er twee zelfredzaam en twee zitten in de laatste fase voor zelfredzaamheid.

Land

Het West-Afrikaanse Senegal is een van de meest stabiele democratieën in Afrika. Het land is na haar onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960 succesvol gebleken in politieke participatie en vreedzaam leiderschap. Toch is Senegal arm en kent het een hoge werkloosheid. Het land telt ongeveer 15,1 miljoen inwoners. Voedsel, onderwijs en schoon drinkwater is nog niet vanzelfsprekend voor iedereen. De economie draait voornamelijk op landbouw. The Hunger Project zet zich in voor de kleine boeren, zodat zij voor het voedselaanbod kunnen zorgen.

Voedselzekerheid vergroten

The Hunger Project ondersteunt boeren met trainingen en materialen om hun voedselproductie te vergroten, en stimuleert hen meer verschillende gewassen te produceren. Tijdens de recente voedselcrisis bleek de opgebouwde voedselbank te voldoen om te overleven.

“Sinds de start in 2006 ben ik lid van de graanbank in Ndereppe. Het lidmaatschap heeft mij geholpen om mijn gezin van voldoende eten te voorzien.”

Cheikh Diouf uit Ndié, SenegalLees zijn verhaal
Zelfredzaamheid

Epicentrum Ndereppe is het eerste epicentrum in Senegal dat nu op eigen benen staat. Met een score van 91.76 heeft het epicentrum al haar zelfgestelde doelen gehaald. In deze laatste fase van de epicentrumstrategie bereidde het dorp zich voor op het vertrek van The Hunger Project. Mbaye Ndiaye is voorzitter van het epicentrumcomité en ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.“We zijn ons er goed bewust van dat we nu op eigen benen moeten staan. Daarom vragen we bij alle activiteiten in het epicentrum een bijdrage voor de lopende kosten en het onderhoud van het gebouw. Dus iedereen – van de kapper tot de winkelbeheerder, van de graanbank tot de rurale bank – draagt daar maandelijks aan bij. Zo houden de ondernemers het epicentrumgebouw financieel draaiende.” Lees meer over epicentrum Ndereppe

“Gezonde en goede voeding is belangrijk voor je kind! Een kind jonger dan zes maanden heeft alleen borstvoeding nodig, dat is het gezondste wat er is”.

Marie Cecile Diam, Ndereppe, SenegalLees haar verhaal

Foto’s: Johannes Odé

Lees meer over Senegal

NGO aid map SenegalBekijk de kaart
Epicentrum Ndereppe in SenegalLees het verhaal
Blijf op de hoogteMeld je aan voor de nieuwsbrief