Hiv / aids

“Het hoofddoel van The Hunger Project is honger en armoede uitbannen, maar mensen kunnen niet werken als ze ziek zijn. Als we ze niet beschermen tegen deze pandemie, zijn al onze inspanningen om een einde aan honger te maken tevergeefs, want het raakt en infecteert zovelen. We kunnen niet wegrennen van hiv/aids als we voedselzekerheid willen bereiken.”

Flora Longwe, hiv/aids en gender officer The Hunger Project Malawi

The Hunger Project werkt aan preventie en het stoppen van de verspreiding van hiv/aids. Armoede en genderongelijkheid zijn belangrijke factoren achter de hiv-epidemie.  Elke minuut wordt wereldwijd een jonge vrouw met hiv geïnfecteerd. Vrouwen lopen meer risico op besmetting en hebben niet altijd zeggenschap over hun (seks)leven. Bovendien zijn condooms en anticonceptiemiddelen vaak nog onbespreekbaar voor mannen. Hiv/aids en genderongelijkheid houden mensen in de cirkel van honger en armoede. Daarom zet The Hunger Project zich sterk in voor het vergroten van kennis over hiv en aids. Zodat deze cirkel doorbroken kan worden en mensen in hun kracht gezet kunnen worden om zélf een einde aan hun honger te maken.

“In de bijeenkomsten praten vrijwilligers over het voorkomen van hiv/aids door (vrouwen)condooms. De vrijwilligers hebben altijd voorbeeld vrouwencondooms bij zich, maar het is geen gemakkelijk gespreksonderwerp. De vrijwilligers krijgen les in het ter sprake brengen van dit soort gevoelige onderwerpen.”

Marie Cecile Diam, coördinator van het gezondheids- en voedingsprogramma in Ndereppe, SenegalLees meer

Malawi - vrouwencondoomtraining 300 x 300 (1 van 1)

Voorbeelden van activiteiten

• The Hunger Project geeft workshops over hiv/aids en gendergelijkheid. In deze workshops wordt uitgelegd hoe het virus zich verspreidt en hoe polygamie, seksueel geweld tegen vrouwen en onveilige seks dit in de hand werken.

• The Hunger Project traint duizenden lokale vrijwilligers: de animators. Zij spelen een belangrijke rol in de voorlichting en preventie van hiv/aids. Zij mobiliseren mensen en middelen, organiseren bijeenkomsten en geven voorlichting en advies over genderrelaties, huiselijk geweld, vrouwelijk leiderschap en tienerzwangerschappen. Zo worden lokale leiders gekweekt die hun kennis en ervaring uitdragen naar hun eigen gemeenschap.

• The Hunger Project is een van de weinige organisaties waar mensen met hiv/aids terecht kunnen voor microkrediet. Zij kunnen bij andere financiers geen leningen afsluiten uit angst dat zij deze door vroegtijdig overlijden niet terugbetalen. Via een speciaal microfinancieringsprogramma heeft iedereen dezelfde toegang tot hulpbronnen om een onafhankelijk leven te lijden, seropositief of niet.

• Het vrouwencondoom blijkt een effectieve bescherming tegen hiv/aids waar vrouwen zelf volledige controle over hebben. The Hunger Project Malawi zet het vrouwencondoom daarom actief in en verspreidt maandelijks 10.000 condooms via klinieken. Een derde van de afnemers is man. Lees meer over het vrouwencondoom in Malawi, en bekijk de onderstaande video over vrijwilliger Tryamike en haar voorlichtingswerk.

“Vroeger waren we erg bang voor mensen met hiv. We wilden niet eens met ze praten omdat we dachten dat dát al besmettelijk was, dus negeerden we ze. Doordat we nu weten hoe je hiv kunt oplopen, hebben we geleerd hoe we met elkaar kunnen samenleven. We eten nu samen, en mensen met hiv kunnen zich vrij door het dorp bewegen en rustig leven.”

Alesia Bua, epicentrum Nsuta Aweregya (Ghana)Lees het verhaal van Lady Madinah
Resultaten 2017
  • In Benin werden 183 vrouwen getraind om vrijwilliger op het gebied van hiv/aids te worden
  • In Oeganda maakten meer dan 2.600 partners gebruik van hiv/aids diensten van de gezondheidsklinieken van de epicentra
  • In onze Malawi volgden bijna 27.000 vrouwen en mannen een workshop over genderongelijkheid en hiv/aids