De strijd tegen kindhuwelijken

Jaarlijks trouwen wereldwijd ongeveer 15 miljoen meisjes voor hun achttiende jaar. Soms zijn de kindbruiden pas acht of negen jaar oud. Deze meisjes lopen allerlei risico’s, door hun jonge leeftijd hebben ze een groter risico om tijdens de bevalling te sterven, maar ook de kans op infectieziekten als hiv/aids is hoger. Vaak zijn ze slachtoffer van huiselijk geweld. The Hunger Project maakt zich sterk voor gelijke kansen voor meisjes en komt in actie tegen kindhuwelijken. Samen kunnen we de vicieuze cirkel stoppen, zodat deze meisjes uit kunnen groeien tot krachtige vrouwen die hun mannetje kunnen staan in de strijd tegen honger.

Veel opgroeiende meisjes in ontwikkelingslanden krijgen niet de kans om de vicieuze cirkel van armoede en honger te doorbreken. Jong trouwen is een van de redenen dat 65 miljoen meisjes niet naar school gaan. Na het voltrekken van het huwelijk worden ze vaak direct van school gehaald. En bijna de helft van de meisjes in ontwikkelingslanden wordt voor haar achttiende zwanger. Dit betekent niet alleen het einde van hun kindertijd, maar het vergroot ook hun kans op een leven in armoede.

Een trieste dag

De geboorte van een meisje is in veel landen een trieste gebeurtenis. Van jongs af aan krijgen dochters vaak als laatste en bovendien te weinig te eten, waardoor ze veel risico lopen op ondervoeding. Een dochter staat gelijk aan financiële last, omdat ze weinig tot geen inkomsten binnen brengt. Bovendien betekent het dat er een bruidsschat betaald moet worden. De ouders hoeven minder geld te betalen voor een bruidsschat wanneer hun dochter nog jong en ongeschoold is. Een dochter jong laten trouwen is hierdoor voor veel arme families de realiteit. Bij meisjes uit arme gezinnen ligt de kans dat zij jong trouwen twee keer zo hoog als bij meisjes uit rijkere families.

Vicieuze cirkel

Honger, armoede en kindhuwelijken hangen nauw met elkaar samen. Er is sprake van een vicieuze cirkel. Meisjes die jong trouwen, krijgen vaak al snel kinderen. Te jong zwanger worden leidt vaak tot ondervoede baby’s met een groeiachterstand. Ondervoede kinderen hebben op de lange termijn meer kans op ziektes, verstandelijke beperkingen en een lager IQ – wat weer effect heeft op hun leervermogen. En zo nemen de kansen op een betere toekomst als volwassene af. Voor de jonge moeders betekent het vaak dat zij niet naar school kunnen waardoor hun kans op betaald werk afneemt, zij afhankelijk zijn en niet genoeg inkomsten hebben om hun gezinnen te voeden. Zo houden armoede en ondervoeding zichzelf in stand.

India - Anna Zhu

“Het is zo normaal dat ouders hun dochter jong laten trouwen, maar we zouden het niet normaal moeten vinden. Dat wil ik andere meisjes vertellen. Het is hartstikke moeilijk om te bevallen van een baby en daarna weer naar school te gaan. Maar het is niet onmogelijk. Dat wil ik laten zien.” Lees het hele verhaal van Gladys uit Oeganda

Krachtige meisjes

Meisjes kunnen juist  het verschil maken. Als ze de gelegenheid krijgen om onderwijs te volgen, heeft de hele maatschappij daar voordeel bij: kindersterfte en ondervoeding neemt af, inkomen neemt toe. Om een einde te maken aan honger en armoede moet de vicieuze cirkel doorbroken worden. Het is cruciaal dat er een einde wordt gemaakt aan kindhuwelijken.

Een einde aan kindhuwelijken

The Hunger Project steunt meisjes. Om uit meisjes te halen wat er in zit. Om ze uit te laten groeien tot machtige leiders die een nieuwe toekomst bieden aan hun gezinnen, gemeenschappen, hun landen en onze wereld. In alle programma’s van The Hunger Project staan gelijke rechten en kansen voor meisjes en vrouwen centraal. Op verschillende manieren zetten wij ons in om de vicieuze cirkel te doorbreken. Lokale vrijwilligers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika roepen op tot een halt van geweld en discriminatie tegen meisjes en aan discriminerende praktijken zoals kindhuwelijken, maar ook bruidsprijzen en genitale verminking.

Vooruitgang

Er wordt hard gewerkt aan het einde van kindhuwelijken. Doordat het uitbannen van kindhuwelijken is opgenomen in de Global Goals, staat het hoog op de internationale agenda. En met resultaat: het aantal meisjes dat trouwt voor haar achttiende verjaardag neemt wereldwijd af. De grootste daling is te zien bij meisjes die voor hun vijftiende moeten trouwen. Voor meisjes tussen de vijftien en achttien jaar is nog niet veel veranderd. Werk aan de winkel dus.

Her Choice

Via het “Her Choice”-programma werken we de komende vijf jaar samen met Stichting Kinderpostzegels, ICDI, de UvA en met steun van de Nederlandse overheid aan het tegengaan van kindhuwelijken. Dat doen we in Bangladesh, Benin, Burkina Faso, Ethiopië, Ghana en Oeganda.

Mihret Teclemariam werkt bij The Hunger Project Ethiopië aan vrouwenrechten: “Om te beginnen brengen we in kaart in welke regio’s de meeste kindhuwelijken voorkomen. Op deze hotspots, zoals Amhara, gaan we ons richten. We willen dat dit project zo breed mogelijk wordt gedragen. Daarom organiseerden we afgelopen maart een speciale lanceringsbijeenkomst met zo veel mogelijk partners uit de hotspots, zoals lokale overheden, scholen en religieuze leiders. We willen de neuzen dezelfde kant op krijgen. We moeten af van het traditionele idee dat er iets mis is met ongetrouwde meisjes van 18 jaar of ouder. Via de scholen, religieuze leiders en lokale overheden willen we met de ouders in discussie over deze traditionele ideeën. Tegelijkertijd weten we dat armoede een belangrijke reden voor kindhuwelijken is. Wanneer ouders niet langer voor hun kind kunnen zorgen dwingen ze een huwelijk af. Een meisje levert bij haar huwelijk geld op voor haar ouders: de ouders van de bruidegom betalen een vergoeding – een bruidsschat. Daarom combineren we voorlichting met kennis en activiteiten zodat families hun eigen inkomsten kunnen vergroten. Want wanneer ouders hun gezin kunnen onderhouden, worden de dochters later uitgehuwelijkt. Een strategie die we altijd volgen bij The Hunger Project.” Lees meer over kindhuwelijken in Ethiopië.

Girls Not Brides
De internationale organisatie Girls Not Brides strijdt al jaren tegen kindhuwelijken. Eind 2016 lanceerde de Her Choice-alliantie samen met negen andere organisaties de Nederlandse tak van Girls Not Brides, met onder andere een bijeenkomst in de Tweede Kamer en een event onder leiding van Mabel van Oranje. “Door samen te werken staan we sterker en kunnen we wetgeving afdwingen bij landen waar dit veel voorkomt. We zijn nu een familie van zeshonderd organisaties wereldwijd die zich inzetten om te voorkomen dat minderjarige meisjes trouwen, gedwongen of niet”, aldus Mabel van Oranje.

Programma kindhuwelijken – resultaten 2017
 • In Oeganda leerden 722 meisjes hoe zij zelf maandverband kunnen maken met goedkope lokale producten.
 • In Bangladesh zorgden we er samen met meer dan 20.000 meisjes voor een veiligere schoolomgeving.
 • In Benin leidden we 273 lokale leiders op om zich in te laten zetten om binnen hun gemeenschap kindhuwelijken te verbannen.
 • In Ghana zetten we met Her Choice in 35 middelbare scholen systemen op om meisjes door te verwijzen naar gezondheidsklinieken voor al hun vragen over geboortebeperking en seksuele gezondheid.
 • In Ethiopië konden meisjes binnen de epicentra vijf nieuwe kindhuwelijken voorkomen door deze aan te geven bij de lokale autoriteiten.
India 484 x 391-13Artikel: Een einde aan kindhuwelijken

“Ik had een van die meisjes kunnen zijn die ik heb zien lijden in kindhuwelijken.” De 13-jarige Shapla Banu uit Bangladesh moet er niet aan denken: “Ik wil naar de universiteit en onderwijzeres worden.”

Toch scheelde het niet veel of Shapla had deze droom niet waar kunnen maken. Haar vader was haar huwelijk al aan het voorbereiden, op haar 13e! Dat zou het einde zijn geweest van haar jeugd, schooltijd en toekomst. Gelukkig wist Shapla waar ze hulp kon vinden en is haar huwelijk – door tussenkomst van een lerares – op tijd voorkomen: “Op een dag ging ik naar de studiegroep van het Youth Ending Hunger Project in Bangladesh. Het onderwerp die dag was kindhuwelijken. Na de lezing heb ik mezelf voorgenomen dat ik nooit zou trouwen voor mijn 18e jaar.” Lees verder

Facts:
 • Dagelijks worden 39.000 meisjes gedwongen om te trouwen.
 • Een op de drie meisjes is voor haar 18e getrouwd.
 • Meisjes uit arme gezinnen hebben twee keer zoveel kans om jong te trouwen dan meisjes uit rijkere families.
 • Bijna de helft van de meisjes in ontwikkelingslanden wordt voor haar 18e zwanger.
 • Jaarlijks sterven 50.000 meisjes tijdens de bevalling, het is de grootste doodsoorzaak van meisjes tussen de 15 en 19 jaar.
 • 65 miljoen meisjes gaan niet naar school.
 • Gemiddeld volgt een meisje slechts 6 jaar onderwijs.
 • Elk jaar extra onderwijs dat een meisje volgt, verhoogt haar toekomstig inkomen met 10 tot 20 procent.
 • Bij gelijke toegang tot middelen en onderwijs kunnen vrouwen ervoor zorgen dat het aantal mensen met honger wereldwijd afneemt met 16%.
 • Het kind van een moeder die kan lezen heeft 50% meer kans om ouder te worden dan 5  jaar.
 • Wereldwijd heeft bijna een kwart van de meisjes na haar 15e jaar fysiek geweld meegemaakt.
 • Een derde van de meisjes die tussen hun 15e en 19e jaar trouwden is slachtoffer geweest van geweld door hun partner.

Foto’s: Millie Albon, Rebke Klokke en Anna Zhu