Tsege Nesk - Foto: Johannes Odé

Voedselzekerheid en nutrition

Poverty is not an accident. Like slavery and apartheid, it is man-made and can be removed by the actions of human beings.
Nelson Mandela

Het einde van honger is in zicht. De afgelopen jaren is het aantal mensen met honger al flink gedaald maar er leven op dit moment nog steeds 690 miljoen mensen met chronische honger. En dat zijn er veel te veel. Want honger is het grootste oplosbare probleem ter wereld.

Chronische honger

Als we het over honger hebben, zien we vaak beelden voor ons van uitgemergelde mensen en kinderen met bolle buikjes. Dat zijn immers de beelden die het nieuws halen. Toch is deze acute vorm van honger, die wordt veroorzaakt door een tijdelijke crisis, maar een heel klein deel van alle mensen die honger hebben. Zelfs niet meer dan 7%. Veruit de meeste mensen met honger hebben chronische honger. Dat wil zeggen dat zij dag in, dag uit te weinig, of te eenzijdig eten.

Omdat chronische honger structureel is, heeft voedsel sturen geen zin. Chronische honger is een vicieuze cirkel waarin de omgeving, water, sanitair, onderwijs, gezondheidszorg en gelijkheid tussen mannen en vrouwen allemaal een rol spelen. Om deze cirkel te doorbreken, pakt The Hunger Project al deze onderwerpen tegelijk aan. Vooral op het platteland, waar 70% van de mensen met honger woont. En met een sterke focus op vrouwen.

“Mijn dochter Mebrate is onlangs bevallen van haar zoon Abil. Ik maak nog steeds dagelijks Moringathee voor Mebrate. Want via de borstvoeding geeft ze de waardevolle voedingsstoffen van de Moringa aan Abil door.”

Tsege Nesk uit EthiopiëLees het verhaal van Tsege en Mebrate

Ondervoeding

Chronische honger is niet alleen een kwestie van weinig eten, maar vaak vooral van slecht of eenzijdig eten. Zelfs wanneer mensen voldoende voedsel binnenkrijgen om hun gevoel van honger te stillen, kunnen ze door slecht of eenzijdig eten een tekort hebben aan voedingsstoffen. Als je bijvoorbeeld dagelijks alleen cassave eet, of alleen maïs, kom je heel wat vitamines en mineralen tekort, en raak je ondervoed. Je wordt sneller ziek, hebt minder energie en presteert ook minder.

Vooral de eerste 1000 dagen van een mensenleven – van de eerste dag van de zwangerschap tot het tweede levensjaar – zijn bepalend voor de verdere ontwikkeling van het kind. Goede voeding in deze periode legt de basis voor een gezonde ontwikkeling. Wanneer een kind in deze periode onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, leidt dit tot een fysieke en mentale achterstand die nooit meer ingehaald kan worden.

Voedselzekerheid en nutrition

The Hunger Project richt zich op voedselzekerheid en op betere voeding. Door boeren en boerinnen te trainen via voedselzekerheidsworkshops en over het bewaren van voedsel. Door via lokale vrijwilligers voorlichting over de 1000 dagen en over gezonde voeding. En door zo veel mogelijk lokale, slimme en duurzame oplossingen te stimuleren. Want een einde maken aan honger begint vaak met het besef dat je ook met beperkte middelen zélf heel veel kan doen.

“In Benin is veel verborgen honger. Honger die je niet direct aan iemand ziet. Hij of zij is niet mager en kan er goed uitzien, maar van binnen ontbreekt er iets. Honger gaat niet alleen om de hoeveelheid calorieën die iemand binnenkrijgt. Het gaat ook om de kwaliteit daarvan, om de voedingswaarden in dat voedsel.”

Professor Polycarpe Kayode, Universiteit van Abomey-Calavi, BeninLees het verhaal

“Sinds kort beschik ik over een cashewplantage. Met de opbrengst van de oogst kan ik geld opzij leggen om te investeren in mijn bedrijf, extra onderwijs voor mijn kinderen en sparen voor mijn eigen oude dag.”

Michael Orou uit BeninLees het verhaal van Michael

Foto’s: Johannes Odé