Alemensh Degetu

In de regio Mesqan in de hooglanden van Ethiopië werkt The Hunger Project aan het promoten van de wonderboom Moringa. De bladeren van deze boom bevatten talloze vitaminen en mineralen – en halen de voedingswaarde van de dagelijkse maaltijd met sprongen omhoog. En dat is vooral voor zwangere vrouwen, kersverse moeders en kleine kinderen goed nieuws.

In het dorpje Mekiche in Ethiopië woont het gezin van Alemensh Degetu in een vrolijk groen geverfd huisje met een tuintje. Alemensh is 35 jaar oud en ze heeft vijf kinderen. De jongste is vier maanden oud.

Sinds haar zwangerschap volgt ze de bijeenkomsten van het 1000-dagen programma bij epicentrum Mesqan. Daarin krijgen moeders advies over gezonde voeding voor onze kinderen, vooral in de eerste 1000 dagen van hun leven – gerekend van de eerste dag van de zwangerschap tot de tweede verjaardag. Alemensh: “Daar hoorde ik over Moringa. Tijdens mijn zwangerschap dronk ik Moringathee. En na de bevalling gebruikte ik het om er weer bovenop te komen. De thee maak ik met Moringapoeder dat ik kocht in Addis Ababa, want in deze streek is het nu nog niet goed verkrijgbaar.”

“Binnenkort kunnen we Moringastekjes planten. Als die eenmaal bladeren dragen, ga ik Moringa zeker regelmatig gebruiken in het eten.”

Nu haar baby geboren is geeft ze haar exclusief borstvoeding, en wil dat blijven doen totdat ze 6 maanden oud is. “Daarna wil ik doorgaan met borstvoeding, maar krijgt ze ook aanvullende maaltijden. Zoals een soort pap van melk, eieren, een beetje groente en gehakte bananenboom stronk (false banana). Als het kan krijgt ze fruit en avocado. Ook zou ik graag Moringa geven, dus het is wachten op de Moringastekjes die we in juni kunnen planten. Als die eenmaal bladeren dragen, ga ik Moringa zeker regelmatig gebruiken in het eten.”

“Mijn favoriete maaltijd is injera met groenten in saus zoals tomaten en gekookte aardappels. Nu ik borstvoeding geef, probeer ik extra veel fruit en groente te eten. Dat heb ik geleerd in de workshops van het 1000-dagen programma. Voor mijn oudere kinderen maak ik eieren klaar en tomaten in een saus met bonen en af en toe vlees.”

Alemensh en haar gezin hebben genoeg te eten. Dat was vroeger wel anders. Toen ze net getrouwd was (op haar 16e) had ze periodes minder te eten. “Mijn man en ik hebben drie of vier jaar lang alleen maar false banana te eten gehad. Maar nu heb ik een stuk land waar ik groenten verbouw voor ons gezin. En we verdienen nu ook genoeg om andere producten te kopen. Via The Hunger Project kreeg ik een microkrediet, waarvan ik schapen en koeien heb gekocht. Die heb ik vetgemest en daarna met winst verkocht. Mijn man heeft met een microkrediet een eigen tuktuk gekocht, waarmee hij mensen naar de stad rijdt. Wij zullen geen voedseltekorten meer meemaken!”

Tekst: Mariken Stolk
Foto: Johannes Odé

Verhalen over Moringa
Lees meer over de wonderboom Moringa, de kwekerijen, kookdemonstraties, nationale campagnes en hoe Moringa ondervoeding kan tegengaan.

https://