Ayelech Ebsa

In de regio Mesqan in de hooglanden van Ethiopië werkt The Hunger Project aan het promoten van de wonderboom Moringa. De bladeren van deze boom bevatten talloze vitaminen en mineralen – en halen de voedingswaarde van de dagelijkse maaltijd met sprongen omhoog. En dat is vooral voor zwangere vrouwen, kersverse moeders en kleine kinderen goed nieuws. Maar ook voor oudere kinderen komt het goed van pas. Zoals in het gezin van Ayelech Ebsa.

Het huisje van Ayelech ligt ver van de hoofdweg, tussen de velden en een plantage met false bananas, bananenbomen die geen vrucht dragen. De stronk van deze boom vormt een favoriet onderdeel van de maaltijd in deze streek. Ayelech woont samen met haar vijf kinderen, tussen de 4 en 14 jaar oud. Haar man is vaak onderweg, die werkt als lader op vrachtwagens. Zelf maakt ze alcohol om wat extra geld te verdienen.

Ethiopië - Johannes Odé

Ayelech: “Mijn favoriete voeding is, hoe kan het ook anders, false banana. Ik heb genoeg bomen op mijn land staan en kan het elke dag klaarmaken. Groente verbouw ik niet. Dus we eten alleen groente als ik daar het geld voor heb.”

Ayelech had nog nooit van Moringa gehoord, voordat ze meedeed aan een kookdemonstratie van The Hunger Project. “Mijn jongste kinderen gaan naar de kleuterschool van epicentrum Mesqan. Via hen hoorde ik dat er een kookdemonstratie zou komen. Toen werd ik wel nieuwsgierig!

“Ik had er nog nooit eerder over nagedacht, maar nu ik over de voedingswaarde van Moringa heb gehoord, denk ik dat dat een goede aanvulling zal zijn op het dagelijkse menu.” Ik heb geleerd dat Moringa erg waardevol is. Er zitten onder andere calcium, vitamines en eiwitten in.” Haar dochtertje Mekedelawit (4 jaar) vult haar aan: “Ik houd erg van groente, zoals tomaat en spinazie, maar dat maakt mijn moeder niet vaak klaar. Ik heb geproefd van de Moringapap en vond het erg lekker! Van mij mag mijn moeder dat wel vaker gaan klaarmaken.”

“Ik hoop dat ik een Moringastekje op mijn land kan planten – dan kan ik het ook gaan gebruiken.”

In de laaglanden van Ethiopië komt Moringa traditioneel al voor, en wordt het volop gebruikt in de dagelijkse voeding. In de hooglanden is dat een ander verhaal: daar is Moringa nieuw. Vorig jaar verspreidde The Hunger Project 3500 stekken van de Moringaboom in de regio rond Mesqan. Daarvan kwam het grootste deel op de gezamenlijke Moringaplantage bij het epicentrum. In maart 2016 werden in de kwekerij 15.000 Moringazaden opgekweekt tot stekjes. En in juni worden deze 15.000 stekjes verspreid in de vier dorpen van het epicentrum, zodat ze vlak voor het regenseizoen gepland kunnen worden. Ayelech: “Ik hoop dat ik een stekje op mijn land kan planten – dan kan ik het ook gaan gebruiken.”

“Misschien kan Moringa er voor zorgen dat mijn kinderen de afstanden naar school makkelijker afleggen, omdat ze er energie van krijgen.”

“Al mijn vijf kinderen gaan naar school, dat stimuleer ik ook echt. De school is zeker een half uur lopen, maar ze hebben het er graag voor over. Mijn zoon Samuel (10 jaar) wil later dokter worden en zoon Leul (11 jaar) ingenieur. Misschien kan Moringa er voor zorgen dat ze de afstanden naar school makkelijker afleggen, omdat ze er energie van krijgen. Dan zal ik het hen zeker elke dag gaan geven!”

Tekst: Mariken Stolk
Foto: Johannes Odé

Verhalen over Moringa
Lees meer over de wonderboom Moringa, de kwekerijen, kookdemonstraties, nationale campagnes en hoe Moringa ondervoeding kan tegengaan.

https://