De droom van Fulbert

Fulbert Egbekan (27 jaar) is getrouwd en heeft twee kinderen. Samen met zijn gezin woont hij bij zijn ouders in, in het dorpje Aligondo. Hij is een paar jaar geleden begonnen als kleermaker in dienst van een naaiatelier. Maar hij wilde groter worden, en is eigen baas geworden.

Klantvriendelijkheid

De VCA workshops die Fulbert heeft gevolgd hebben hem geholpen met het verbeteren van zijn eigen naaiatelier. “Ik heb in deze workshops geleerd dat het belangrijk is om klantvriendelijk te zijn. Als je de klanten slecht behandeld komen ze niet bij je terug en maken ze ook geen reclame voor je. Sindsdien ben ik wel een stuk vriendelijker voor mijn klanten, en is mijn klantenkring toegenomen. Ook heb ik geleerd dat het goed is om je activiteiten te spreiden. Zo word je minder kwetsbaar. Ik ben sinds kort begonnen met het inkopen en opslaan van maïs en pinda’s. Ik koop en verkoop nu nog kleine hoeveelheden, maar ik wil dat gaan uitbreiden. Met een groep jongeren uit mijn dorp zijn we begonnen met het houden van konijnen. Helaas zijn die gestorven aan de pest. Met begeleiding van het epicentrum beginnen we binnenkort opnieuw, met pluimvee.”

Drie nieuwe naaimachines

Fulbert heeft deze extra activiteiten nodig om wat extra inkomsten te verdienen. “Het liefste zou ik mijn volledige inkomen uit mijn naaiatelier willen verdienen. Maar daarvoor heb ik meer materiaal nodig. Met de winst uit mijn ander activiteiten kan ik in de toekomst gaan investeren in goede naaimachines. Ik heb nu vier naaimachines staan, waarvan er één erg oud is. Ik wil de komende jaren drie nieuwe naaimachines aanschaffen. Die zijn 60.000 cfa (90 euro) per stuk. Al mijn winst leg ik opzij om die machines aan te kunnen schaffen. Op de VCA workshops heb ik geleerd over boekhouden, daarmee heb ik nu een beter overzicht over mijn bedrijfje en de financiën.”

Op eigen benen

Een andere wens die Fulbert voor de toekomst heeft is een eigen woonruimte voor zichzelf en zijn gezin. “We leven nu nog bij mijn ouders, maar ik wil in een eigen huis gaan wonen. Ook daar moet ik geld voor opzij leggen. Ik heb nu nog geen krediet bij de kredietbank, misschien ga ik dat in de toekomst wel doen om wat sneller vooruit te kunnen.” Fulbert heeft nog één andere wens voor de toekomst. “Nu heb ik acht leerlingen in dienst, die ik geen salaris kan betalen. Mijn droom voor later is een naaiatelier met zeven naaimachines en medewerkers in dienst die ik een salaris kan betalen. En een eigen woning voor mijn gezin!”

Tekst: Mariken Stolk
Foto’s: Johannes Odé