Getrud

Gertrud (38) – Moringa animator in Kachindamoto, Malawi

Gertrud laat haar kweektuin zien. De bomen die ze een jaar geleden plantte, zijn inmiddels reusachtig groot geworden. Ze moet de onderste takken naar beneden buigen met een stok om er bij te kunnen en om blaadjes te kunnen oogsten. Ze gaf ze na het planten twee keer per dag water, tot de regentijd begon. Daarna groeiden ze vanzelf.

“Ik organiseer twee bijeenkomsten per maand voor mijn dorp over Moringa, en vaak ook nog wel een extra keer, als dat nodig is. Dat kost niet veel tijd aan voorbereiding, want alles wat in die bijeenkomsten moet gebeuren staat in een handig boekje. Soms gebruik ik de chief om mensen bij elkaar te roepen. En soms ga ik zelf langs de deuren.”

“Ik wil dat mijn buren het ook zo goed hebben als ik.”

“Ik heb door de trainingen zelf veel geleerd over het belang van goede voeding, en over Moringa. Vroeger kocht ik wel eens Moringa, voor 200 of 300 Kwacha. Maar toen ik eenmaal wist hoe veel het echt waard is, werd ik heel erg enthousiast. Ik ben begonnen met al mijn vrienden erover te vertellen. En daarna iedereen, zelfs mensen die ik niet heel erg goed kende. Want het zou niet goed zijn om zoiets belangrijks alleen voor mezelf te houden. Ik wil dat mijn buren het ook zo goed hebben als ik. En dat kan hiermee heel makkelijk.”

“Toen ik mijn Moringatuin aanlegde, ging het nog niet zo goed. De geiten zijn twee keer door het hek heen gebroken en aten alle jonge boompjes op. Nu heb ik een goede omheining van bamboe en stromatten, en dat is stevig genoeg. Het was wel een behoorlijke investering. Mijn buren vonden het raar dat ik geld uitgaf om een hek te bouwen om bomen te gaan kweken. Hele gewone bomen, die hier in de omgeving ook wel groeien. ‘Waarom geef jij je zo moeizaam verdiende eigen geld uit voor een project van anderen?’ vroegen ze.”

“Maar dan legde ik ze uit dat ik een visie had – dat mijn gezin zo gezonder zou kunnen eten, en dat ik geld zou gaan verdienen met de verkoop van Moringapoeder. Ze lachten toen nog om me, maar het was de meest wijze investering die ik kon doen. En nu lachen ze al lang niet meer. Ik ben een ster. Ik verdien geld met mijn tuin: mensen kopen Moringa bij me.”

“Moringa is nu zo populair hier in het dorp, dat ik dat niet alleen met mijn eigen bomen aankan.”

Lijst Gertrud“Ik vind het wel terecht dat ik er geld voor vraag, want ik heb tijd en energie geïnvesteerd – niet alleen het hek, maar mijn kinderen hebben er ook op gelet dat de geiten er niet bij konden. Van The Hunger Project krijg ik straks 100 Kwacha voor elke jonge boom die ik heb opgekweekt en uitgedeeld. Dat zijn er tot nu toe 3.460 – natuurlijk heb ik daar een lijst van bijgehouden. Mensen met een eigen boom hoeven geen Moringa meer bij mij te kopen. En dat is een goede zaak, want Moringa is nu zo populair hier in het dorp, dat ik dat niet alleen met mijn eigen bomen aankan.”

“Ik ben vooral trots op het aantal bomen dat ik zelf heb opgekweekt, en dat het overleeft. Ik denk dat het aantal bomen in de tuin van het epicentrum straks misschien niet genoeg is om de nieuwe Moringapoederfabriek van blaadjes te voorzien. Dus misschien kan ik ze dan ook wel blaadjes verkopen.”
“Mensen hebben er soms wel een oordeel over, dat we vrijwilligerswerk doen als animators, dat we bijeenkomsten organiseren en onbetaald op het veld bij het epicentrum werken – we nemen dan zelfs ons eigen eten mee – maar wij vinden het belangrijk om te laten zien dat we gecommitteerd zijn. En de resultaten zijn al meer dan genoeg beloning. Ik vind het niet erg dat niet iedereen dat begrijpt. Laat ze maar praten.”

Verhalen over Moringa
Lees meer over de wonderboom Moringa, de kwekerijen, kookdemonstraties, nationale campagnes en hoe Moringa ondervoeding kan tegengaan.

https://