Gisele Houessouga - Benin

Gisele Houessouga (32), Moringapoeder productie-unit Wawata

Gisele Houessouga (32 jaar) werkt in het moringapoeder-unit in Wawata. Samen met 7 anderen uit haar dorp, maakt ze daar moringapoeder. Vier keer per week loopt ze van haar dorp naar het epicentrumgebouw, waar ze de moringabladeren plukt van de gezamenlijke akker, ze schoonmaakt, droogt en tot poeder stampt. Vervolgens stuurt ze de moringapoeder – zo’n 10 tot 12 kilo per week – naar Cotonou waar The Hunger Project-Benin het verkoopt aan vaste afnemers.

Gisele is erg blij met haar werk bij de moringa-unit. “Veel mensen hadden interesse in deze positie, gelukkig kwam ik door de selectie.” Voorwaarde was dat ze moest kunnen lezen en schrijven, (een beetje) Frans spreken en goed op hygiëne let. Na de selectie werd Gisele door The Hunger Project getraind in de voedingswaarde van moringa en de productiemethode. Hygiëne is erg belangrijk, want de kwaliteit van het moringapoeder moet zo hoog mogelijk zijn. Met haar parttime baan bij de unit verdient Gisele 17.500 CFA (zo’n 30 euro) per maand. Dit vult zij aan met ander werk.

Gisele heeft drie kinderen en is hoogzwanger van de vierde. Ze gebruikt zelf moringapoeder en bladeren in haar eten en in het eten van haar kinderen. “Ik voel me goed deze zwangerschap, niet zo moe als de vorige keren. Ik denk dat dit door de moringa komt. De moringabomen stonden altijd al in ons dorp. Alleen kenden we de waarde ervan niet. Vroeger gebruikten we de bladeren als voer voor de geiten. Bij mijn vorige kind hoorde ik tijdens een zwangerschapscontrole voor het eerst over de waarde van moringa. Sindsdien gebruiken we het niet alleen maar als geitenvoer, ik eet het zelf graag! Tijdens de rest van mijn zwangerschap heb ik moringa gegeten, net zoals ik nu bij deze vierde zwangerschap doe. Mijn derde baby is een stuk gezonder en slimmer dan de eerste twee. Ik raad alle vrouwen dan ook aan om moringa te eten. Voor zichzelf – en voor hun kinderen. Want door moringa krijg je gezondere kinderen en ga je gezondheidsproblemen uit de weg. En ben je minder tijd kwijt aan gezondheidsproblemen – tijd die we goed kunnen gebruiken, vrouwen hebben het hier druk genoeg.”

Verhalen over Moringa
Lees meer over de wonderboom Moringa, de kwekerijen, kookdemonstraties, nationale campagnes en hoe Moringa ondervoeding kan tegengaan.

https://