Lady Madinah

Oeganda - Lady madinahOp een hiv/aids training in het Wakiso epicentrum in Oeganda ontmoeten we de 51-jarige Oegandese Madinah Nandawula. Ze leeft al acht jaar met hiv en kan nu vol trots daarover vertellen, zonder angst om gediscrimineerd te worden. Lady Madinah, zoals ze liever genoemd wordt, werd laatst erkend door het epicentrumcomité voor haar inspanningen tegen de stigmatisering van hiv-patiënten.

“Ik gebruikte traditionele kruiden, maar deze hielpen mij niet. Uiteindelijk was ik zo ziek dat ik met spoed naar het ziekenhuis moest.” Zo belandde Lady Madinah in de kliniek van het Wakiso epicentrum van The Hunger Project Oeganda. Hier werd ze onderzocht en verzorgd. Na een negatief resultaat op onder andere malaria en tyfus werd een hiv-test uitgevoerd. Deze was positief.

Lady Madinah denkt dat ze hiv heeft opgelopen doordat haar man meerdere vrouwen had. Toen haar man overleed bleef Lady Madinah achter met hiv en haar jonge kinderen. “Ik kreeg hiv op een zorgwekkend punt in mijn leven; mijn kinderen zaten nog op de basisschool en ik was ongerust over hun toekomst.”

Via de kliniek kwam Lady Madinah in contact met Deborah Nabukenya, een gezondheidsvrijwilliger van het epicentrum. Deborah  bood ondersteuning aan vrouwen met hiv/aids – zo ook Lady MadinahZij moedigde haar aan om aan haar gezondheid te werken en om haar situatie te accepteren. “Ik werd geadviseerd om goed te eten en om goed uit te rusten.” Na vier weken merkte Lady Madinah een grote verbetering in haar gezondheid, en het gaat nu nog steeds goed.  Ze ondersteunt nu andere vrouwen die in dezelfde situatie zitten als zij acht jaar geleden. Lady Madinah deelt haar verhaal met lotgenoten, geeft trainingen over hiv-preventie aan jongeren en moedigt mensen met hiv/aids om positief in het leven te staan – dat heeft haar ook geholpen.

Als Lady Madinah aan het einde van haar verhaal komt ontvangt ze een staande ovatie, veel handen geschud en dikke knuffels van mensen uit de training.