Mareme Faye - Senegal - Ndereppe - Johannes Odé - GROOT

Mareme Faye, dorpsmoeder in Mbadie

“Gezonde en goede voeding is belangrijk voor je kind! Een kind jonger dan zes maanden heeft alleen borstvoeding nodig, dat is het gezondste wat er is”, klinkt het tijdens de maandelijkse bijeenkomst voor de moeders in het dorp Mbadie. In én buiten de bijeenkomsten is een belangrijke rol weggelegd voor de marraines – de dorpsmoeders. Zij roepen de moeders op om naar de bijeenkomsten te komen. Tijdens de bijeenkomst bereiden zij voedzame voorbeeldmaaltijden voor de kinderen. En ze houden in de gaten of de moeders hun nieuwe kennis toepassen in de dagelijkse praktijk.

Mareme Faye is dorpsmoeder in Mbadie. “Ik heb geleerd hoe ik de voorbeeldmaaltijden voor oudere kinderen en de pap voor de kinderen van 6 tot 12 maanden moet maken. De moeders kunnen mij advies vragen, als zij even niet meer weten hoe dat moet worden gemaakt. Maar ik geef ook ongevraagd advies. Bijvoorbeeld als een baby geen borstvoeding krijgt, als een zwangere vrouw haar controles overslaat of het kind geen vaccinaties krijgt. Dan spreek ik de moeders daarover aan. En als het nodig is, geef ik het door aan de verpleegster van de gezondheidspost.” Marie Cecile (coördinator van het gezondheids- en voedingsprogramma) voegt toe: “De dorpsmoeders zijn echt de oren en ogen van het dorp! Zij hebben een zeer belangrijke taak.”

Vandaag koken de dorpsmoeders pap voor de jongsten en rijst, gierst, bonen, tomaten, uien en gedroogde vis voor de oudere kinderen. Zij halen de recepten uit een mapje dat The Hunger Project in overleg met de verpleegkundige samenstelde. In de pap voor de kinderen tot 12 maanden zit maismeel, gierstmeel en meel van bonen. Daar komt water, melk(poeder), suiker en olie bij om het geheel tot een voedzame pap te koken. De maaltijd van de oudste kinderen wordt ook gepureerd.

Awa Ngom en haar dochter Mdeye Yacine Ngom - Senegal - Ndereppe - Johannes Odé - 300x300 2

Awa Ngom en haar dochter Mdeye Yacine Ngom

Awa Ngom en Nogaye Ngom zitten met hun dochtertjes Mdeye Yacine (5 maanden) en Astou (4 maanden) te wachten op de pap. Hoewel de moeders geadviseerd worden om de eerste 6 maanden alleen borstvoeding te geven, willen zij hun dochters daarnaast ook van de pap laten eten. Awa is blij met de bijeenkomsten en de steun van de dorpsmoeders. “Ik kan Mareme Faye altijd om advies vragen. Dit is mijn eerste kind, dus het is best even wennen. Mareme Faye heeft me steeds gestimuleerd om naar alle controles in het ziekenhuis te gaan, zodat de zwangerschap goed gevolgd kon worden. Gelukkig verliep alles goed. En met mijn dochtertje Mdeye Yacine gaat het ook heel goed!”.
Tekst: Mariken Stolk
Foto’s: Johannes Odé

1000-dagen programma Ndereppe
Lees meer over het 1000-dagen programma van epicentrum Ndereppe

https://

Epicentrum Ndereppe in Senegal
Lees meer over de voortgang, over de microfinancieringsbank, de graanbank, het 1000-dagen programma, de winkel en de toekomstplannen van Ndereppe.