Marie Agokounon - Benin

Marie Agokounon (30), Vrouwenvertegenwoordiger Dasso

Marie Agokounon (30 jaar) heeft vier kinderen en woont in Dasso. Als kind at zij al moringa. Ze kreeg het van haar moeder, die geen idee had van de hoge voedingswaarde van moringa. Marie: “Toen ik voor een zwangerschapscontrole bij de kliniek langskwam, hoorde ik voor het eerst over de waarde van moringa. Daarna ben ik het in mijn eigen gezin ook veel gaan gebruiken. Voor mijzelf tijdens de zwangerschap, en voor mijn kinderen.“

Inmiddels is ze zo overtuigd van de kracht van moringa, dat ze animator is geworden. Ze adviseert andere moeders over moringa en geeft kookdemonstraties. Marie: “We hebben veel moringa in onze omgeving. Het was er altijd al – we gebruikten het als heg. Nu stimuleer ik moeders om veel moringa te gebruiken. Of het nou verse bladeren zijn, of poeder door de pap heen. En dan niet alleen voor hun kinderen, maar ook voor zichzelf.”

Als meisje is Marie niet naar school geweest. Nu leert ze bij het epicentrum lezen en schrijven. “Mijn droom is om ooit nog eens lerares te worden. Maar omdat ik nooit naar school ben geweest is dit lastig. Ik doe mijn best, en heb inmiddels mijn eerste alfabetiseringsdiploma gehaald. Ik heb gehoord dat er plannen zijn om op de scholen les te geven in de lokale taal, naast het Frans. Dat zou ik heel graag willen geven.”

Als Marie een advies mag geven, dan is dat om alfabetisering serieus te nemen. “Het is zo belangrijk om te kunnen lezen en schrijven. Dat geeft je kennis, het opent je ogen. Dus meisjes: ga naar school en zorg dat je een goede opleiding krijgt.”

Verhalen over Moringa
Lees meer over de wonderboom Moringa, de kwekerijen, kookdemonstraties, nationale campagnes en hoe Moringa ondervoeding kan tegengaan.

https://