Marie Cecile Diam - Senegal - Johannes Odé

Marie Cecile Diam, coördinator van het gezondheids- en voedingsprogramma

Tijdens de maandelijkse bijeenkomst voor de moeders in het dorp Mbadie, spreekt Marie Cecile Diam van The Hunger Project-Senegal de aanwezige moeders vol enthousiasme toe: “Gezonde en goede voeding is belangrijk voor je kind! Een kind jonger dan zes maanden heeft alleen borstvoeding nodig, dat is het gezondste wat er is”. Marie Cecile is coördinator van het gezondheids- en voedingsprogramma van The Hunger Project, en geeft ondersteuning aan de lokale vrijwilligers. “Sinds 2014 voeren we hier het 1000 dagen-programma uit, dat is gericht op de jongste kinderen. Vrijwilligers en ‘dorpsmoeders’ leiden dit programma. Maar omdat het nog vrij nieuw is, is het soms nog wel wennen voor hen. Daarom is soms nog een handje hulp nodig vanuit The Hunger Project – en schuif ik aan.”

Het 1000 dagen-programma richt zich op de eerste 1000 dagen van een mensenleven: vanaf de eerste dag van de zwangerschap tot het tweede levensjaar. Deze 1000 dagen zijn bepalend voor de verdere ontwikkeling van het kind. De lokale vrijwilligers geven voorlichting over het belang van de 1000 dagen en over gezonde voeding. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de lokale overheid.

Marie Cecile: “De overheid heeft een programma voor kinderen tot vijf jaar, onder andere voor vaccinaties. Wij richten ons vooral op de eerste twee jaar, omdat die van essentieel belang zijn voor de ontwikkeling van een kind. We werken nauw samen met de gezondheidspost in Bambey. De verpleegkundige van de gezondheidspost komt bijvoorbeeld regelmatig langs in de dorpen voor overleg met de vrijwilligers die de bijeenkomsten voor de moeders organiseren. Als een vrijwilliger ondervoeding bij een kind constateert, wordt het kind doorverwezen naar de gezondheidspost. De gezondheidspost houdt voor de hele regio het aantal ondervoede kinderen bij. Als The Hunger Project zich terug trekt uit het epicentrum, zal de gezondheidspost van de overheid bovendien dit hele programma overnemen.”

Vandaag koken de dorpsmoeders pap voor de jongsten en rijst, gierst, bonen, tomaten, uien en gedroogde vis voor de oudere kinderen. Zij halen de recepten uit een mapje dat The Hunger Project in overleg met de verpleegkundige samenstelde. Marie Cecile Diam: “Hoewel groente duur is en niet makkelijk verkrijgbaar, proberen we toch altijd een beetje groente in de recepten te verwerken. De recepten worden tijdens de bijeenkomt toegelicht.” In de pap voor de kinderen tot 12 maanden zit maismeel, gierstmeel en meel van bonen. Daar komt water, melk(poeder), suiker en olie bij om het geheel tot een voedzame pap te koken. De maaltijd van de oudste kinderen wordt ook gepureerd.

In de bijeenkomsten wordt niet alleen aandacht besteed aan de voeding en gezondheid van de kinderen. Ook het voorkomen van malaria wordt behandeld, waarbij een belangrijk advies is om te slapen onder een klamboe. En aan de orde komt ook het voorkomen van hiv/aids door (vrouwen)condooms, en het voorkomen van ziektes als tuberculose door vaccinatie. De vrijwilligers hebben altijd voorbeeld vrouwencondooms bij zich, maar “het is geen gemakkelijk gespreksonderwerp” zoals Marie Cecile opmerkt. “De vrijwilligers krijgen les in het ter sprake brengen van dit soort gevoelige onderwerpen. Ook leren ze de meer technische dingen. Zoals het wegen van de kinderen en het meten van de omvang van de arm, zodat in de gaten kan worden gehouden of een kind ondervoed is.”

Tekst: Mariken Stolk
Foto: Johannes Odé

1000-dagen programma Ndereppe
Lees meer over het 1000-dagen programma van epicentrum Ndereppe

https://

Epicentrum Ndereppe in Senegal
Lees meer over de voortgang, over de microfinancieringsbank, de graanbank, het 1000-dagen programma, de winkel en de toekomstplannen van Ndereppe.