Directeur epicentrum Mbaye Ndiaye - Senegal - Ndereppe - Johannes Odé

Mbaye Ndiaye, voorzitter van het epicentrumcomité

Epicentrum Ndereppe in Senegal bevindt zich in de laatste fase van de epicentrumstrategie van The Hunger Project. Ndereppe is een verzameling van dertien dorpen op het platteland van Senegal, waar 9.500 mensen op loopafstand van elkaar wonen. In deze laatste stap naar zelfvoorziening bouwt The Hunger Project de ondersteuning aan het epicentrum af. Na een aantal jaar training en begeleiding, moet de gemeenschap van Ndereppe uiteindelijk zo goed met elkaar en met hun lokale overheid samenwerken, dat ze voortaan zelf verder kunnen. Zonder honger en zonder armoede, maar bovendien ook in staat om nieuwe uitdagingen in de toekomst effectief samen aan te pakken.

Mbaye Ndiaye, voorzitter van het epicentrumcomité, ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Ik werk intensief samen met de betrokken mensen uit de dertien dorpen van Ndereppe. Hun commitment en inzet staan als een huis, die verdwijnen niet als The Hunger Project weg gaat. Iedereen is zeer gemotiveerd om te blijven werken aan verbetering van onze situatie.“

Mbaye bereidt zich goed voor op het vertrek van The Hunger Project. “We zijn ons er goed bewust van dat we straks op eigen benen moeten staan. Daarom vragen we bij alle activiteiten in het epicentrum een bijdrage voor de lopende kosten en het onderhoud van het gebouw. Dus iedereen – van de kapper tot de winkelbeheerder, van de graanbank tot de rurale bank – draagt daar maandelijks aan bij. Zo houden de ondernemers het epicentrumgebouw financieel draaiende.”

“Een aantal activiteiten wordt straks overgenomen door de overheid, waarmee we nauw samenwerken. Zoals de kleuterschool, de lagere school en het gezondheids- en voedingsprogramma. Hierover zijn we in gesprek met de (lokale) overheid. The Hunger Project-Senegal heeft dit contact met het lokale bestuur gestimuleerd en in het begin begeleid. En de rurale bank is onderdeel geworden van een officiële bank en krijgt op die manier ondersteuning. Zo kunnen de programma’s en activiteiten blijven draaien in de toekomst. ”

De gemeenschap zelf doet steeds meer, The Hunger Project steeds minder. Programmamanager Alassane Pouye van The Hunger Project-Senegal vertelt: “Het doel is dat Ndereppe eind 2016 zelfredzaam is. We zijn altijd helder en eerlijk geweest dat we ook weer weggaan. Zodat we in andere gebieden meer kunnen doen, maar belangrijker: omdat dat de gemeenschap in Ndereppe zichzelf goed kan redden. Natuurlijk geven we advies en steun om ons vertrek goed voor te bereiden.” Mbaye Ndiaye: “We zijn er nog niet – er is nog genoeg werk te verzetten voordat het zover is. Gelukkig krijgen we advies van de medewerkers van The Hunger Project. “

Tekst: Mariken Stolk
Foto: Johannes Odé

Epicentrum Ndereppe in Senegal
Lees meer over de voortgang, over de microfinancieringsbank, de graanbank, het 1000-dagen programma, de winkel en de toekomstplannen van Ndereppe.