Ndeye Kane - Senegal - Ndereppe - Johannes Odé - 300x300

Ndeye Kane, animator en onderneemster

Bij de winkel in het epicentrumgebouw van Ndereppe is het ’s ochtends vroeg al een komen en gaan van klanten. Mensen komen met ezelskarretjes om grote zakken rijst te laden. Anderen komen voor een zak waspoeder of snoepjes. De nieuwe winkelbeheerster Mame Fatou Faye is blij met de hulp die ze vandaag krijgt van voorgangster Ndeye Kane. Waar Mame Fatou de kredietgegevens van een klant niet kon vinden, tovert Ndeye ze zo tevoorschijn – zodat de klant de zak rijst op haar rekening kan laten zetten. In het epicentrumgebouw van Ndereppe in Senegal wordt sinds 2012 een winkel gerund door vrouwen, die elkaar afwisselen. De winkel, een sociale onderneming, is gestart met een beginkapitaal van The Hunger Project en bedruipt zichzelf sindsdien.

Samen met Binta Diop Ndiaye van The Hunger Project-Senegal, maakt Ndeye Kane de balans op van de vier maanden waarin zij winkelmanager was. Binta begeleidt de vrouwen en komt regelmatig langs uit Dakar om advies te geven. Ndeye Kane deelt met haar wat zij in de afgelopen vier maanden heeft geleerd. “Ik kon door de alfabetiseringslessen al lezen, schrijven en rekenen toen ik hier kwam werken. Door in de winkel te werken is mijn kennis er op vooruit gegaan. Vooral in rekenen ben ik beter geworden. Ook heb ik meer geleerd over boekhouding en hoe je overzicht krijgt in je inkomsten en uitgaven. Die kennis komt goed van pas, want ik wil mijn verdiensten uit de winkel investeren in een eigen handeltje.”

Ze kan met een microkrediet van de vrouwengroep uit haar dorp haar handel in geborduurde kleden starten. “Ik koop stof, borduur deze, en verkoop vervolgens het geborduurde kleed met winst. Daarnaast maak ik pindaolie, als aanvulling op de inkomsten. Mijn droom is om een eigen winkel te openen. Dan hoef ik niet meer rond te reizen om mijn kleden en pindaolie te verkopen. Ik hoop dat dit me gaat lukken.”

“Ook ben ik in mijn dorp Sassar animator in vrouwenrechten geworden. Ik vertel de vrouwen én mannen in mijn dorp over de rechten en plichten van vrouw en man. En ik heb het in mijn bijeenkomsten over het verdelen van de taken in een huishouden en in de opvoeding van kinderen. Dat levert vaak flinke discussies op!”

De beheersters van de winkel zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet. “Onze maandelijkse bijdrage draagt bij aan de financiële onafhankelijkheid van het epicentrum, zodat het epicentrumgebouw en ons winkelpand blijven kunnen bestaan”, zegt Ndeye Kane. “We willen in de toekomst uitbreiden. Daarom leggen we geld opzij voor een grotere voorraadruimte, zodat we meer voorraad kunnen hebben. Dan hoeven we minder vaak producten te laten leveren, wat transportkosten scheelt. En onze klanten hoeven minder vaak te wachten op een bepaald product. Ook zouden we graag een tweede kleine winkel openen in een dorpje verderop. Nu komt iedereen uit de 13 dorpen van het epicentrum hier voor hun rijst, zeep en andere producten. We hebben op dit moment 3 miljoen CFA in kas bij de rurale bank. We staan er dus goed voor met onze winkel!”

Tekst: Mariken Stolk
Foto’s: Johannes Odé

Mame Fatou Faye en Ndeye Kane -Senegal - Ndereppe - Johannes Odé - 300x300 52

Mame Fatou Faye met Ndeye Kane

Binta Diop Ndiaye met Ndeye Kane - Senegal - Ndereppe - Johannes Odé - 300x300

Binta Diop Ndiaye met Ndeye Kane

Ndeye Kane - Senegal - Ndereppe - Johannes Odé - 300x300 2

Ndeye Kane met haar kleden

animator Ndeye Kane - Senegal - Ndereppe - Johannes Odé - 300x300

Ndeye Kane aan het werk als animator

Winkel van Ndereppe
Lees meer over de winkel van het epicentrum in Ndereppe

https://

Epicentrum Ndereppe in Senegal
Lees meer over de voortgang, over de microfinancieringsbank, de graanbank, het 1000-dagen programma, de winkel en de toekomstplannen van Ndereppe.