Nuria en Zebiba met Moringa - Ethiopië - Johannes Odé - groot

Nuria en Zebiba Ahmed

In het epicentrum Mesqan in Ethiopië werkt The Hunger Project aan het promoten van de wonderboom Moringa. De bladeren van deze boom bevatten talloze vitaminen en mineralen – en halen de voedingswaarde van de dagelijkse maaltijd met sprongen omhoog. En dat is vooral voor zwangere vrouwen, kersverse moeders en kleine kinderen goed nieuws. Zoals Nuria en Zebiba.

Zebiba Ahmed - Ethiopië - Johannes Odé - 300x300Nuria Ahmed (25 jaar) en haar zus Zebiba Ahmed (24 jaar) wonen in de hooglanden van Ethiopië, in het dorpje Mekecho bij epicentrum Mesqan. Nuria kan elk moment bevallen van haar eerste kind en Zebiba heeft een zoontje van 1 jaar oud. Zoals in Ethiopië gebruikelijk is woont Nuria tijdens haar zwangerschap en de eerste drie maanden na de bevalling bij haar ouders in huis. Zebiba woont met haar man en zoontje Muaze in een huisje vlak achter het huis van haar ouders.

Wat betekent gezonde voeding voor jullie?
Nuria: ”Nu ik zwanger ben, probeer ik zo gezond mogelijk te eten. Ik eet bijvoorbeeld extra fruit, groenten, melk en eieren. Dat advies kreeg ik van het gezondheidsprogramma van de overheid.” Zebiba: Nuria Ahmed - Ethiopië - Johannes Odé - 300x300“Daar hoorde ik ook hoe belangrijk gezonde voeding voor mezelf en mijn kind is. En dat wordt aangeraden om minimaal de eerste zes maanden na de geboorte borstvoeding te geven.“

Wat is jullie favoriete gerecht?
Nuria: “Injera en false banana.” Injera is een Ethiopische klassieker: pannenkoek-achtig brood gemaakt van teff-meel, false banana is de stronk van de bananenboom. Zebiba: “Injera met spinazie. En voor mijn zoontje maak ik graag pastini, hele kleine pasta, met tomatensaus.” Nuria: “Ik ga zeker babyrecepten afkijken bij mijn zusje!”

Hoe kwam je voor het eerst met Moringa in aanraking?
Nuria en Zebiba: “Tijdens een kookdemonstratie bij het epicentrumgebouw. Daarvoor was het nieuw voor ons. Bij de kookdemonstratie werd Moringapap gemaakt van de bladeren. Het was best lekker! Gezondheidswerker Amina Djamar vertelde dat Moringa een hoge voedingswaarde heeft, en net zo gezond is als groente en fruit. En ze liet ons zien hoe je er lekker mee kunt koken. Daarna hebben we op de Moringaplantage bij het epicentrum gezien hoe de Moringaboom eruit ziet.”

In de laaglanden van Ethiopië komt Moringa traditioneel al voor, en wordt het volop gebruikt in de dagelijkse voeding. In de hooglanden is dat een ander verhaal. Daar is Moringa nieuw en komt het niet van nature voor. In 2015 heeft The Hunger Project 3500 stekken van de Moringaboom verspreid in epicentrum Mesqan en een 30-tal vrijwilligers werd getraind in Moringa. Zij weten alles van de hoge voedingswaarden van de boom, hoe een Moringastekje verzorgd moet worden en hoe je Moringagerechten kunt maken. Deze vrijwilligers delen hun kennis met hun dorpsgenoten en beheren de gezamenlijke Moringaplantage. In maart 2016 worden in de overheidskwekerij 15.000 Moringazaden opgekweekt tot stekjes. En in juni worden deze 15.000 stekjes verspreid, zodat ze vlak voor het regenseizoen gepland kunnen worden.

Wat zijn jullie plannen met Moringa?
Zebiba: “Nu zijn er hier nog niet voldoende blaadjes verkrijgbaar, en het alternatief is om dure Moringapoeder te kopen in Addis Ababa. Maar in juni krijgen we een stekje op eigen grond! Dan worden we ook getraind over hoe we deze het beste kunnen planten en verzorgen. En dan kunnen we na 6 maanden al de Moringabladeren gaan oogsten. Ik zeker van plan om Moringa voor mijn zoontje te koken!”

Hoe zien je de toekomst van je kind?
Zebiba: “Ik droom ervan dat mijn zoontje later dokter wordt. Maar uiteraard ga ik er alles aan doen om hem te steunen bij het waarmaken van zijn eigen dromen.”

Tekst: Mariken Stolk
Foto’s: Johannes Odé

Verhalen over Moringa
Lees meer over de wonderboom Moringa, de kwekerijen, kookdemonstraties, nationale campagnes en hoe Moringa ondervoeding kan tegengaan.

https://