Professor Polycarpe Kayode - Benin

Professor Polycarpe Kayode, Universiteit van Abomey-Calavi, faculteit van Agriculture & Science

“In Benin is 1 op de 4 kinderen ondervoed. En dat is een van de belangrijkste oorzaken van kindersterfte. Maar armoede en ondervoeding hoeven niet fataal te zijn. Het kan bevochten worden, net als met Apartheid is gedaan. Dat is niet onmogelijk. Moringa is daarbij van strategisch belang.

De moringa-camapgne van The Hunger Project is een gouden greep. Met als belangrijkste succesfactor dat moringa binnen handbereik is. Deze uitzonderlijke voedzame plant groeit al op ons land. Iedereen kent het. Alleen werd het tot nu toe vooral gebruikt als heg. The Hunger Project introduceert geen nieuwe soort, maar maakt ons bewust van de hoge voedingswaarde van de plant die hier al voorkomt. En de campagne stimuleert dat ook andere partijen moringa-acties gaan opzetten, zoals het planten van bomen. Zodat moringa nog beter beschikbaar wordt, voor iedereen.

Moringa is life. Wetenschappers zijn het erover eens dat moringa enorm veel voedingsstoffen bevat. Zo bevat moringa 7 keer meer vitamine C dan sinaasappels. Vier keer meer vitamine A dan wortels. En 4 keer meer calcium dan melk.

In Benin is veel verborgen honger. Honger die je niet direct aan iemand ziet. Hij of zij is niet mager en kan er goed uitzien, maar van binnen ontbreekt er iets. Honger gaat niet alleen om de hoeveelheid calorieën die iemand binnenkrijgt. Het gaat ook om de kwaliteit daarvan, om de voedingswaarden in dat voedsel. En dat is het grote probleem bij ondervoeding, vooral bij kinderen: ze krijgen te weinig voedingswaarden binnen. Daardoor hebben ze groeiproblemen en zijn ze vatbaar voor ziektes. Door ijzertekort kunnen ze zich minder goed concentreren en nadenken, en door een gebrek aan vitamine A kunnen ze blind worden. Ondervoeding door een gebrek aan voedingsstoffen kan zoveel problemen geven – en moringa kan dit (grotendeels) oplossen.

Reden genoeg dus om moringa te promoten. De campagne heeft in Benin al veel mensen gemobiliseerd, en nu gaat de campagne ook de grenzen over naar Malawi, Ethiopië en Oeganda. Ik wil iedereen aanmoedigen om moringa te planten. De plant groeit goed, overal, op elke grond en kan tegen regen. En al na zes maanden zijn de blaadjes bruikbaar.

Praat met iedereen, en stimuleer ze om ook moringabomen te planten. Dat heb ik ook gedaan. Ik heb mijn studenten aangemoedigd om bomen te planten. Op hun eigen land, en op de boerderij van de faculteit, zodat we de kracht van moringa nog beter kunnen onderzoeken. Ik heb zelf ook moringa op mijn eigen land staan. En ik verspreid 100 moringazaden onder mijn familie en vrienden. Hetzelfde geldt voor de decaan: hij wilde ook 100 zaden om te verspreiden onder zijn studenten, familie en vrienden. Ik verwacht dat moringa een zeer belangrijke food sector wordt in Benin.”

Verhalen over Moringa
Lees meer over de wonderboom Moringa, de kwekerijen, kookdemonstraties, nationale campagnes en hoe Moringa ondervoeding kan tegengaan.

https://