Geen avonden meer zonder een maaltijd

Rejeya Khatun, Bangladesh

Rejeya Khatun uit het dorp Naopara volgde verschillende trainingen en runt nu haar eigen bedrijfje. ‘We gaan niet meer met een lege maag naar bed.’

Het volgen van trainingen is een hoopvol begin
Rejeya komt uit Naopara, een dorp in het westen van Bangladesh. Het gezin waarin ze opgroeide behoort tot de lagere middenklasse. Haar vader was de enige van het gezin met een inkomen. Hoewel haar ouders graag zagen dat Rejeya een opleiding zou volgen, ontbrak daarvoor het geld. Daarom zochten ze voor haar in hun dorp een man om mee te trouwen. Rejaya’s kersverse echtgenoot was echter werkloos en had grote moeite om te zorgen voor een hap eten op tafel. Rejaya wilde zó graag verandering brengen in hun situatie en vroeg een vriendin om advies.

Een goede start
Rejaya’s vriendin Morjina Khatun volgde een leiderschapstraining en is in het dorp vrijwilligster van The Hunger Project. Zij adviseerde Rejeya zich aan te sluiten bij The Hunger Project als lid van de PAR (Participatory Action Research) groep, of een cursus te volgen in het maken van kleding. Rejeya overlegde met haar echtgenoot over alle ideeën die ze inmiddels had gekregen. Ze volgde in een opleidingscentrum een training van zes maanden in het maken van kleding. Al tijdens deze periode kon ze, gesteund door haar man, betaalde klusjes aannemen en na afloop van de training ging ze fulltime aan de slag als kleermaker.

Kennis en vaardigheden delen
Al na een paar dagen was Rejeya in haar dorp ongelooflijk populair als kleermaakster en breidde haar klantenkring zich snel uit. Na een poosje begonnen andere vrouwen Rejeya te vragen haar kennis met hen te delen. Rejeya, aangedaan door de verhalen van de vrouwen over hoeveel moeite ze hadden om hun gezinnen een fatsoenlijke maaltijd voor te zetten, besloot hen op te leiden. Gratis. Nu zijn er minimaal acht vrouwen die door Rejeya een inkomen kunnen genereren.

Rejeya heeft het niet gelaten bij het kleding maken: ze houdt nu ook dieren die vlees en melk geven én ze heeft een groentetuin. ‘De avonden waarop er geen maaltijd op tafels stond, zijn verleden tijd. We gaan niet meer met een lege maag naar bed. We zijn ontzettend blij.’

Rejeya heeft nu een vast inkomen en haar gezin heeft niet langer moeite om aan eten te komen. Inmiddels heeft ook haar echtgenoot werk. Het gezin heeft goede voeding, heeft toegang tot gezondheidszorg en woont in een gezonde leefomgeving. Rejeya is actief lid van het actieteam van The Hunger Project in haar epicentrum. Daarnaast levert ze een enthousiaste bijdrage aan een groep waarin men nadenkt over de oplossingen van de problemen in de wijk én waar men samen de problemen te lijf gaat.