Tienermoeder Bizuhaye Terefe gaat weer terug naar school

Het dorp van de 19-jarige Bizuhaye Terefe is zeer moeilijk bereikbaar: Wujiba ligt ver van de hoofdweg en is alleen te voet bereikbaar. Zeker in de regentijd, wanneer alle paden modderig zijn, vraagt het flink wat doorzettingsvermogen. Bizuhaye woont hier bij haar tante Genzeb Chebud, samen met haar zoontje Abity van 5 jaar. Sinds twee jaar gaat zij weer naar school.


“Omdat ik in verwachting was moest ik stoppen met school – dat gaat hier zo.”

In de Ethiopische regio North Shoha, ten oosten van de hoofdstad Addis Ababa, werkt The Hunger Project met de Her Choice-alliantie actief aan het einde van kindhuwelijken. The Hunger Project zet zich onder andere in op het terug naar school krijgen van drop-outs. Vaak zijn dat meisjes, die na een kindhuwelijk of tienerzwangerschap met school zijn gestopt. The Hunger Project maakt zich sterk voor deze meisjes, zodat zij alsnog hun school kunnen afmaken en hun situatie – en dat van hun kinderen – kunnen verbeteren. 

Bizuhaye op pad van Kobeb Mesk naar school. Credit Johannes Odé.
Bizuhaye op pad van Kobeb Mesk naar school. Credit Johannes Odé.

Tienermoeder

Bizuhaye is blij dat ze weer naar school kan, nadat zij eerder was gestopt. Bizuhaye: “Ik ben op mijn 13e verkracht en ben toen zwanger geworden. Dat was een hele nare ervaring. Ik ben daar nog steeds verdrietig over. Omdat ik in verwachting was, moest ik stoppen met school – dat gaat hier zo. Ik woonde toen bij mijn oma, omdat mijn moeder een jaar eerder was overleden. Na de geboorte van Abity heb ik nog een tijdje bij oma gewoond, maar zij kon de zorg voor ons niet meer opbrengen. Gelukkig heeft mijn tante Genzeb ons toen in huis genomen.” Genzeb (48 jaar): “Natuurlijk heb ik haar in huis genomen. Zij is de dochter van mijn zus! Ik heb zelf vijf kinderen, maar er passen er echt wel twee bij.”

Bizuhaye Terefe. Credit: Johannes Odé.
Bizuhaye en zoontje Abity. Credit: Johannes Odé.

Terug naar school

The Hunger Project begon twee jaar geleden in de regio met het Her Choice-programma. Onder andere met speciale activiteiten voor meisjes die te vroeg van school zijn gegaan, om hen de kans te geven weer terug naar school te gaan. Meestal zijn deze meisjes vroeg getrouwd of zwanger. Zo kwamen zij ook Bizuhaye op het spoor. Genzeb: ”Ik kreeg bezoek van de schooldirecteur, met de vraag of Bizuhaye weer naar school wilde komen. Natuurlijk wilde ik haar helpen, maar ik had geen geld voor pennen, schriften, uniform en andere schoolspullen. Daar heeft The Hunger Project toen voor gezorgd. Erg fijn, want zo kon Bizuhaye op haar 17e weer terug naar school!”

Bizuhaye en tante Genzeb. Foto: Johannes Odé.

Piloot worden

Bizuhaye greep deze kans met beide handen aan: “Ik vind het erg fijn om weer naar school te gaan. Mijn favoriete vak is Engels. Mijn droom is om later piloot te worden, dat lijkt me geweldig. Ik kan dan ook veel geld verdienen en mijn familie helpen. Als ik later piloot ben, en mijn toekomstige man een drukke baan heeft, wil ik de komst van nog meer kinderen plannen. Ik wil zeker nog wel 4 kinderen krijgen, maar ik wil er dan wel helemaal klaar voor zijn. Abity kan dan grote broer worden. Het zal nog wel even duren voordat het zover is. Eerst wil ik de middelbare school afmaken en studeren. En mijn zoontje gaat vanaf volgend jaar ook naar school.”

Via het “Her Choice”-programma werken we vijf jaar samen met Stichting Kinderpostzegels, ICDI, de AISSR/UvA en met steun van de Nederlandse overheid aan het tegengaan van kindhuwelijken. Dat doen we in 10 landen, waarvan 6 landen waar The Hunger Project werkt: Bangladesh, Benin, Burkina Faso, Ethiopië, Ghana en Oeganda. In 2018 voerde AISSR/UvA in samenwerking met onafhankelijke lokale onderzoekers een midline evaluatie uit. Er werden data verzameld in 10 landen van 5.204 meisjes, 3.261 huishoudens, 68 gezondheidscentra en 145 leraren. Lees hier meer over het Midline Report.