Tsege Nesk en dochter Mebrate

In epicentrum Mesqan in Ethiopië werkt The Hunger Project aan het promoten van de wonderboom Moringa. De bladeren van deze boom bevatten talloze vitaminen en mineralen – en halen de voedingswaarde van de dagelijkse maaltijd met sprongen omhoog. En dat is vooral voor zwangere vrouwen, kersverse moeders en kleine kinderen goed nieuws. Zoals bijvoorbeeld Mebrate, de dochter van Tsege Nesk.

Tsege Nesk - Foto: Johannes OdéDe 50-jarige Tsege Nesk zet zich als vrijwilliger actief in om Moringa in haar dorp te promoten. Ze woont met een deel van haar vijf kinderen en kleinkinderen in het dorpje Dobi Kebele. Haar man is 25 jaar geleden overleden, sindsdien redt zij zich alleen. Ze verdient haar geld met het maken van rieten tapijten. En ze heeft een stuk grond, waarop een familielid groenten verbouwt – op dit moment pepers. Die verkopen ze op de markt, en de winst delen ze samen.

Tsege is actief in haar dorp. Niet alleen is ze lid van het epicentrumcomité. “Sinds een jaar ben ik ook Moringavrijwilliger. Ik werd getraind door The Hunger Project, en weet nu alles over de voedinsgwaarde van Moringa, het verwerken van Moringa tot poeder en het koken met de bladeren.”

In de laaglanden van Ethiopië komt Moringa traditioneel al voor, en wordt het volop gebruikt in de dagelijkse voeding. In de hooglanden is dat een ander verhaal: daar is Moringa nieuw. Vorig jaar verspreidde The Hunger Project 3500 stekken van de Moringaboom in epicentrum Mesqan. Daarvan kwam het grootste deel op de gezamenlijke Moringaplantage, en ook Tsege kreeg 10 Moringastekjes. “Ik wil vijf bomen inzetten voor eigen gebruik, en vijf bomen gebruiken voor de verkoop van Moringabladeren. Over zes maanden kan ik de bladeren oogsten.”

Van de bladeren van Moringaplantage maakte ze thee. Die gaf ze elke dag aan haar 18-jarige dochter Mebrate, toen zij zwanger was. Twee maanden geleden is Mebrate bevallen van haar zoon Abil. De baby en moeder blijven volgens Ethiopisch gebruik de eerste drie maanden na de geboorte in huis, pas daarna gaat de baby naar buiten. Tsege: “Ik maak nog steeds dagelijks Moringathee voor Mebrate. Want via de borstvoeding geeft ze de waardevolle voedingsstoffen van de Moringa aan Abil door.” Mebrata vult aan: “Ik weet dat in de eerste zes maanden borstvoeding het beste is voor mijn kindje. Dat heb ik geleerd bij de voorlichtingsbijeenkomsten rondom de 1000-dagen.” Deze 1000 dagen worden gerekend vanaf de eerste dag van de zwangerschap tot de 2e verjaardag van een kind. Goede voeding is juist in die periode essentieel.

“Onze favoriete maaltijd is puree van false banana (bananenboom stronken), rauw (koeien)vlees en groenten. En een populair gerecht voor babies is hier pap van poeder van teff (graansoort) en sorghum (gierst), gemengd met water, melk, aardappel en tomaat. Als de Moringabladeren geoogst kunnen worden, dan gaan we daar volop mee koken.”

Mebrate: “Ik vind het heerlijk om moeder te zijn. Ik hoop dat Abil de lagere school afmaakt en daarna een opleiding tot verpleger volgt. Dat had ik zelf ook wel graag willen doen. Maar doordat ik op mij zestiende al getrouwd was, kon ik na de lagere school geen opleidingen meer volgen.”

In maart 2016 werden 15.000 Moringazaden opgekweekt tot stekjes. En in juni werden deze 15.000 stekjes verspreid in het gebied, zodat de dorpsbewoners ze vlak voor het regenseizoen konden planten.

Tekst: Mariken Stolk
Foto’s: Johannes Odé

Verhalen over Moringa
Lees meer over de wonderboom Moringa, de kwekerijen, kookdemonstraties, nationale campagnes en hoe Moringa ondervoeding kan tegengaan.

https://