Yeshemebet Gesahun

In het epicentrum Mesqan in Ethiopië werkt The Hunger Project aan het promoten van de wonderboom Moringa. De bladeren van deze boom bevatten talloze vitaminen en mineralen – en halen de voedingswaarde van de dagelijkse maaltijd met sprongen omhoog. En dat is vooral voor zwangere vrouwen, kersverse moeders en kleine kinderen goed nieuws. Zoals Yeshemebet Gesahun.

De 30-jarige Yeshemebet Gesahun woont met haar vier kinderen in het dorpje Dobi in Ethiopië. Haar kinderen zijn 3 tot 14 jaar oud, en ze is 5 maanden zwanger van haar vijfde kind. Op haar achttiende trouwde ze met haar man, een taxichauffeur op een tuk tuk. Yeshemebet maakt en verkoopt fruska, voedsel voor koeien, gemaakt van de restanten van olienoten. Ze doet mee aan een Moringa kookdemonstratie bij het epicentrum Mesqan.

“Als er geen geld is voor groente, is Moringa uit eigen tuin een waardevolle aanvulling op de maaltijd.”

Yeshemebet had nog nooit gehoord van Moringa, en eet vooral traditioneel eten zoals false banana (bananenboom stronk), brood en injera “Groenten en vlees eet ik alleen als er geld voor is. Ik heb geen eigen groentetuin, dus ik moet de groente kopen. Dat lukt niet altijd. Nu ik zwanger ben probeer ik meer groente en fruit te eten dan ik normaal doe.” Juist voor haar gezin zou Moringa een uitkomst zijn. Als er geen geld is voor groente, is Moringa uit eigen tuin een waardevolle aanvulling op de maaltijd.

Ethiopië - Johannes OdéTijdens een kookdemonstratie van The Hunger Project hoorde ze van Amina, de gezondheidswerker van de overheid, over de hoge voedingswaarde van Moringa. “Ik heb zelf mee geholpen bij het koken, zodat ik nu precies weet hoe ik de Moringa kan verwerken in mijn maaltijden.” In de hooglanden van Mesqan komt Moringa niet van nature voor, in tegenstelling tot de laaglanden, waar het vast onderdeel van de maaltijd is. In de kwekerij bij het epicentrum worden nu 15.000 Moringazaden opgekweekt tot stekjes. Die worden in juni uitgedeeld, zodat we vlak voor de regentijd geplant kunnen worden.

Yeshemebet zou graag zo’n stekje krijgen als die worden uitgedeeld in de komende regentijd in juni. “Als we na zes maanden dan de bladeren kunnen plukken, kan ik met Moringa koken voor mijn gezin! Bijvoorbeeld in ons lievelingseten: injera .”

Tekst: Mariken Stolk
Foto’s: Johannes Odé

Verhalen over Moringa
Lees meer over de wonderboom Moringa, de kwekerijen, kookdemonstraties, nationale campagnes en hoe Moringa ondervoeding kan tegengaan.

https://