Foto door Johannes Ode

Zelfredzaamheid in Benin, Ethiopië en Oeganda

Het zijn goede weken voor zelfredzaamheid! Maar liefst drie epicentra, verdeeld over drie landen, verklaarden zichzelf zelfredzaam deze weekZakpota in Benin, Mesqan in Ethiopië en Kiboga in Oeganda. En daar zijn we enorm trots op. Dit betekent namelijk niet alleen de epicentra vanaf nu zonder The Hunger Project verder kunnen, maar – nog belangrijker – dat de het aantal huishoudens met chronische honger in dit gebied flink is gedaald. 

Zakpota
Epicentrum Zakpota ligt in het district Zou in het midden van Benin. Hier wonen 62.066 mensen verspreid over 116 dorpen. In 2007 begon The Hunger Project met de eerste activiteiten in Zakpota en in februari 2018 verklaarde het epicentrum zich zelfredzaam. Een prachtige mijlpaal.

De aanpak werkt
De zelfredzaamheid van Zakpota is voor ons extra speciaal. Zakpota is de plek waar de verhalen van onder andere Louise, Fulbert en Emilienne samenkomen – hét bewijs dat het wél kan en dat onze aanpak werkt. Uit de laatste resultaten blijkt dat het aantal huishoudens met chronische honger sinds de tussentijdse meting in 2014 in Zakpota is gedaald van  48% naar 2%.

Ondernemerschap in Zakpota
Ook lieten deze resultaten zien dat bijna 63% van de volwassen vrouwen een klein bedrijfje heeft. En dat is een heel belangrijk resultaat. Vrouwen krijgen door het runnen van een bedrijfje niet alleen een eigen inkomen en verantwoordelijkheid, maar ze staan ook steviger in hun schoenen en nemen daardoor een meer leidende rol binnen hun gezin en hun gemeenschap.

Mesqan en Kiboga
Ook in Ethiopië en Oeganda wordt deze maand feest gevierd. Deze maand voldeden de epicentra Mesqan en Kiboga ook aan de 52 vereisten die nodig zijn om zelfredzaam te zijn. Mesqan en Kiboga maakten beiden de afgelopen jaren flinke stappen op weg naar het einde van honger en armoede. Zo komt diarree veel minder vaak voor bij kinderen onder de vijf jaar in Mesqan – van 37% naar 3%. Met name de inzet getrainde vrijwilligers die voorlichting gaven over sanitaire hygiëne droeg hier aan bij. In Kiboga zagen we een enorme daling van maar liefst 86% van het aantal huishoudens dat leeft in extreme armoede.

 22 zelfredzame epicentra op de teller
Met de zelfredzaamheidsverklaring van Zakpota, Mesqan en Kiboga komt de totale teller van zelfredzame epicentra op 22. Dat betekent dat de gemeenschap van 22 epicentra in verschillende landen in Afrika hun epicentrum leiden zonder hulp van The Hunger Project. Zelfstandig. En daar zijn we maar wat trots op. We zijn er nog niet, maar stap voor stap komt het einde van chronische honger in zicht.