Dubbel feest in Benin en Burkina Faso: zelfredzaamheid én jubileumjaar


The Hunger Project viert haar twintigjarig bestaan in Benin én Burkina Faso. In 1997 startte The Hunger Project in Benin en Burkina Faso met de epicentrumstrategie. De eerste stap: Visie, Commitment, Actie. Gemeenschappen op het platteland werden uitgedaagd om te dromen en plannen te maken om die droom waar te maken. Krachtige leiders stonden op en mobiliseerden honderden mensen in hun dorp om samen een einde aan honger te maken. Met resultaat: de eerste epicentra zijn zelfredzaam!

In Benin werd het twintigjarig jubileumfeest groots gevierd, onder andere met een grote conferentie in Cotonou. Aanwezig waren de Beninese minister van Sociale Zaken, de Nederlandse en Duitse ambassadeur, vertegenwoordigers van UNDP, WFP en UNFPA, burgemeesters van de epicentrumgebieden en vrouwelijke leiders uit de epicentra. Bekijk het videoverslag.

Zelfredzaamheid in Benin
The Hunger Project Benin werkt in achttien epicentra, waarvan de eerste drie nu écht zelfredzaam zijn: Avlamé, Kissamey en Bétérou. Ze werken nu zo goed met elkaar en met hun lokale overheid samen, dat ze voortaan zelf verder kunnen. Zonder honger en zonder armoede, maar vooral in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken: zelfredzaam. De drie epicentra scoorden hoog in de eindevaluatie.

Gemiddeld nam het aantal huishoudens met honger van de tussentijdse evaluatie tot de eindevaluatie af met 72%. Op het gebied van gemeenschapsmobilisatie zijn alle drie de epicentra ontzettend sterk gebleken. In Avlamé, Kissamey en Bétérou gelooft 99,5 % van de mensen dat zij zelf hun toekomst kunnen veranderen. Meer dan 90% van de mannen en vrouwen heeft bij de afgelopen nationale verkiezingen gestemd. Van de zwangere vrouwen bezoekt 98% tijdens haar zwangerschap meerdere malen een verpleegkundige in het epicentrum, en bijna 95% van de bevallingen wordt begeleid door een arts of verpleegkundige. Meer over de resultaten van zelfredzaamheid in het jaaroverzicht Benin 2016.

Zelfredzaamheid in Burkina Faso
In Burkina Faso werkt The Hunger Project met lokale partners in vijftien epicentra en bereikt daarmee 187 dorpen en maar liefst 303.893 mensen. Epicentrum Boulkon haalde in 2016 al haar zelfgestelde doelen en is daarmee het allereerste zelfredzame epicentrum in Burkina Faso. Het aantal huishoudens dat in Boulkon onder de armoedegrens leeft halveerde en daarnaast groeide het aantal vrouwelijke bedrijfseigenaren met 600%!

Foto: Johannes Odé